10 nejlepších kuchařek roku 2016
Food from the Fire: The Scandinavian Flavours of Open-Fire Cooking
Šéfkuchař Niklas Ekstedt dal dohromady průvodce vařením na ohni, což je jeden z největších gastronomických trendů. Za tuhle disciplínu dostal Ekstedt dokonce michelinskou hvězdu, nad otevřeným ohněm totiž připravuje všechna jídla ve své restauraci – a skvěle! Těšte se na řadu receptů, technik a užitečných tipů. Nemusíte hned vyrazit do lesa a rozdělávat oheň tam, velmi podobné výsledky se dostaví i s pánví a plamenem z plynového sporáku.
Pickled
Fermentujeme rádi a často. A kdo říká, že nikdy nefermentoval, ten to dělá ještě častěji. Freddie Janssen dal ve své kuchařce Pickled dohromady šedesát receptů. Můžete tak společně naložit okurky, ale také například kimchi nebo ovoce, případně si vyrobit různé druhy octů. A ani k tomu nepotřebujete žádné speciální technologie.
Jeruzalém
Gastronomickým nadšencům udělal šéfkuchař Yotam Ottolenghi radost už loni se zeleninovou kuchařkou Hojnost. Na své nejnovější knize Jeruzalém spolupracoval se svým obchodním partnerem Samim Tamimim. Oba vyrůstali v 70. letech v Jeruzalémě a jejich zážitky z dětství posloužily jako inspirace pro vznik této knihy. Je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa. Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin, ale i masa.
Znalcem vína za 24 hodin
Jancis Robinson patří mezi nejrespektovanější kritiky vín na světě. Její stostránkový průvodce, vhodný pro laiky i profesionály, vás naučí rozpoznávat různé druhy, chutě, barvy a odrůdy vína. Pochopíte základy párování s jídlem a budete mít jasno v tom, jak za své peníze koupit tu nejlepší lahev.
Octaphilosophy
Restaurace André je na seznamu padesáti nejlepších z celého světa. Její šéfkuchař André Chiang se rozhodl ukázat, co všechno v ní za poslední rok uvařil. Nezatajil nic, v Octaphilosophy najdete všechno od předkrmů až po dezerty. Recepty doplňuje příběhy a „filozofií“ ukrytou za jednotlivými pokrmy a odhaluje techniky, které mu v kuchyni pomáhají. Bonus: Fotografie ze zákulisí
Peru: The Cookbook
Peruánská kuchyně je na vzestupu. Udává trendy a přináší inspiraci šéfkuchařům po celém světě. Jen v Americe v poslední době otevřely desítky restaurací, které se na zaměřují právě na peruánské speciality, například Limon nebo La Mar. Právě včas proto přichází kuchařka, která tuto oblast podrobně mapuje. Pět set tradičních receptů sepsal nejuznávanější peruánský šéfkuchař Gastón Acurio.
Nová biokuchařka
Biokuchařka Hanky Zemanové vyšla poprvé už v roce 2005 a stala se bestsellerem mezi zdravými kuchařkami. Za těch více než deset let už byl potřeba lehký update. Letošní vydání tak zohledňuje aktuální výživové trendy a reflektuje i to, kam se posunulo ekologické zemědělství a nabídka v bioobchodech. A hlavně: autorka zařadila osmdesát nových receptů.
Masná kuchařka
Pokud vás víc než bylinky a biopotraviny zajímá maso, doporučujeme Masnou kuchařku mistra řezníka z Nelahozevsi Antonína Dvořáka. Její autor Michal Šanda se podíval na to, jak se v minulosti nakupoval a porážel dobytek a jak se maso rozděluje. Nejslavnější recepty doplnil stručnou historií jejich vzniku. Kromě toho se věnuje i zajímavému osudu našeho slavného hudebního skladatele, který toho má s masem společného víc, než byste čekali.
Velká kuchařka Čech a Moravy
Vánoce bez kuchařky Romana Vaňka by snad ani nebyly Vánoce. Tu poslední si raději nechte dovézt kurýrem, je totiž vskutku reprezentativní: má 628 stran, 762 fotografií a 431 receptů. Zaručujeme, že vařit podle ní zvládnou i úplní začátečníci.
Superfood hravě a zdravě
Jamie Oliver toho letos stihl opravdu hodně. Mimo jiné i sepsat recepty na třicet snídaní, třicet obědů a třicet večeří, které splňují tři jednoduchá, ale zásadní kritéria: Jsou chutné, výživné a dostupné. Kuchařka Superfood hravě a zdravě udělá radost každému, kdo chce do nového roku vplout na zdravé vlně.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.