Sekaná 13. týden
Kantýna otevírá v sobotu
Nová restaurace zaměřená na české hovězí a vepřové maso je už dostatečně otestovaná a v sobotu otevírá. Pokud jste zvědaví, jak to v ní vypadá, projeďte si na Instagramu #kantyna anebo se zastavte v ulici Politických vězňů 5.
Ondra Štökl vytvořil pro Kantýnu kávu Belzebub
Pro nový podnik připravil dvorní barista Ambiente Ondra Štökl ve spolupráci s pražírnou Nordbeans speciální směs kávy. „Popsal jsem jim, co v Kantýně chystáme. Došli jsme k tomu, že vytvoříme nelidskou bytost, nějakého démona. Objevili jsme Belzebuba, postavu z Bible, často přirovnávaného k Luciferovi nebo Satanovi. Rád jedl a pil a to se do Kantýny skvěle hodí,“ vysvětluje Ondra.
„Káva byla až do 16. století zakázaný ďábelský nápoj. Belzebub je bílý a má červený jazyk a rohy – ta červená má připomínat maso,“ dodává barista. Belzebub je směs Kolumbie a Brazílie a má jemnou a svěží chuť.
Známe druhou padesátku na seznamu The World’s 50 Best Restaurants
Padesátka nejlepších restaurací na světě bude zveřejněna příští týden, už teď ale prestižní žebříček The World’s 50 Best Restaurants přišel se seznamem podniků, které se letos umístily pod čarou. Na 51. až 100. místě je hned několik nováčků, například slovinská Hiša Franko nebo Disfrutar v Barceloně. Řada restaurací se sem ale propadla z top padesátky – pro cenu si nepojede Combal Zero (59.), Estela (66.), Fäviken (57.) ani Quique Dacosta (62.). Přímý přenos vysílá 8. dubna server Fine Dining Lovers.
Češi pijí víno častěji a kupují dražší lahve
Vinařský fond si každoročně nechává zpracovat podrobný průzkum toho, jak spotřebitelé přistupují k moravským a českým vínům. Z letošního vyplývá, že většina Čechů stále nakupuje víno v supermaketech, oproti loňsku ho ale pijí častěji. Za lahev jsme ochotni zaplatit v průměru 155 Kč, což je o 33 Kč víc než loni.
Nechte si pivo načepovat od mistra světa
Mistr výčepní Lukáš Svoboda se vydá na tour po Lokálech. Kdy ho kde zastihnete? Seznam míst a data najdete v našem včerejším článku.
Hledáme posily
Víte o někom, kdo pátrá po fajn letní brigádě v gastronomii? Nasměrujte ho na jana.veckova@ambi.cz.
John Vanhara rozjíždí rozvoz pizzy
Úspěšný americký podnikatel českého původu John Vanhara se v Kalifornii pustil do byznysu s pizzou. O tom, jak jeho projekt postupuje, dopodrobna píše na svém blogu Podnikání v USA. Chce si otevřít malou pizzerii pouze na vyzvednutí a dovoz. Už má prostory, momentálně shání programátora, zajel se podívat na veletrh pizzy a sám si navrhl logo. Teď plánuje rekonstrukci. Doporučujeme sledovat.
Budoucnost fine diningu? Zdravé suroviny!
Joël Robuchon byl dlouho šéfkuchařem s vůbec největším počtem michelinských hvězd. Učili se u něj třeba Gordon Ramsay nebo Éric Ripert. Gastronomie se ale vyvíjí rychle a i ti největší mistři se musí umět přizpůsobit. Jak to s fine diningem vypadá dnes? Robuchon vidí jeho budoucnost ve zdravém jídle. Jakým způsobem ho chystá propašovat do francouzské gastronomie založené na těžkých smetanových omáčkách, prozradil v rozhovoru pro server Munchies.
Velikonoce s Votre plaisir
Pokud máte rádi dorty od Votre plaisir, zajděte honem ještě tento nebo příští víkend na trhy na Kulaťák v Praze. Pak se dvojice cukrářů z trhů stáhne - budou se vzdělávat, pomáhat v Ambiente se sladkým a připravovat se na něco úplně nového. A na Velikonoce od nich můžete mít dort – stačí si ho do 10. 4. objednat v Esce nebo Sisters a vyzvednout ve čtvrtek před Velikonocemi. Je z manga, kokosu a bílé čokolády, pochutnají si na něm čtyři lidé a stojí 450 Kč.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.