Filip Trčka: Jsem Pražák jako poleno! Kde to mám nejraději?
V roce 2016 jsme se s mojí ženou Dominikou přestěhovali z Karlína na Břevnov a doslova jsme si tuhle část Prahy zamilovali! Přitom nás tam zavála náhoda – při shánění bytu na Letné…
Část mé práce mě denně přivádí do restaurací. Snídám, obědvám a večeřím v podnicích Ambiente, a tak je pro mě někdy těžké být v obraze a stíhat všechno nové a zajímavé na pražské gastro scéně. O pár osvědčených tipů se s vámi ale rád podělím. Tady jsou:
Snídaně
Bistro Etapa
Neuvěřitelně laskavé karlínské bistro, plné zdravých a nápaditých dobrot. Petrovi a Gábině se povedlo vytvořit místo, na které se stojí fronta. Prostor, kde zásadní roli nehrají výuční listy a kuchařské vavříny, ale nadšení, kreativita, nasazení – a vyhlášená vřelost.
Bockem
Je libo tříchodovou snídaní? V Bockem ji mají – a jakou! Útulnost cihlového interiéru, vždy skvělé jídlo, pozorná obsluha a rodinná atmosféra. Jejich Benedict soufflé a krupicová kaše jsou fakt neodolatelné.
Café Savoy
Stálice a moje velmi oblíbené místo! Krása prvorepublikové kavárny s neorenesančním stropem, a k tomu elegantní obsluha v kontrastu s mladým energickým týmem a parádními kreacemi pod taktovkou šéfkuchaře Františka Skopce. V Savoyi zkrátka snídám nejraději!
Oběd
Kuchyně
Poctivě uvařená jídla, a samozřejmě orosená tanková plzíňka na terase s nejkrásnějším výhledem na historické centrum a Petřín. Téhle restauraci se podařilo vrátit domácí hosty na Pražský hrad, a tak je tam poslední dobou fantastická atmosféra a taky dost plno. Doporučuji udělat si rezervaci!
Big Smokers
Mladší sestra letenského Mr. Hot Dogu mě vrací do New Yorku. Na nejlepší BBQ jsme tam chodívali do brooklynského Fette Sau. A Big Smokers je jednoznačně nej v Praze! Autentičnost zaručena – šéfkuchařka a spolumajitelka Silvie Jackson strávila léta v New Orleans.
Večeře
La Degustation Bohême Bourgeoise
K téhle restauraci mám opravdu vřelý vztah, byl jsem totiž u jejího zrodu. Bylo to krásných a zároveň náročných pět let. Vím, jaká péče se tu věnuje výběru surovin, přípravě jídel, servisu i každému detailu. Je to má srdeční záležitost – kdybych si měl dát poslední večeři, dám si ji právě tady. A nový koncept menu je mnohem dostupnější!
El Camino
Španělské tapas na Vinohradech. Útulná a přívětivá restaurace s výtečným jídlem a empatickou obsluhou nás s Dominikou ve vzpomínkách vrací tam, kde nám bylo moc fajn – na naši společnou pouť do Santiaga de Compostela.
Dish
Dneska už klasika pražské burgerové scény. Na Vinohradech jsou hned dvě pobočky, a žádná z nich mě ještě nikdy nezklamala. Skvělé burgery, únětické pivo a vždycky dobrá nálada!
Pivo
Jsem pivař. Už dlouho. Pivo miluju a v Praze je spousta super míst, kde si ho vychutnat. Mezi těmi tradičními mám nejradši dvě, kde se v dobrém slova smyslu zastavil čas. V hospodě U hrocha a v Jelínkově plzeňské pivnici čepují plzeň, jak má být, a to prosím pěkně sudovou!
Pražské Lokály mám rád všechny, péče o pivo a pivní sklo je tady na nejvyšší možné úrovni. Přesto si ale svůj oblíbený šnyt dávám nejraději v Lokále Nad Stromovkou.
Ale aby to nevypadalo, že jsem konzervativní vyznavač ležáků – když dostanu chuť na svrchně kvašené pivo, zastavím se u Dvou kohoutů nebo ve vršovickém Bad Flash. A lahvová piva z menších pivovarů nakupuju v dejvické pivotéce Basecamp.
Pražské procházky
Během pandemie nás s Dominikou bavilo objevovat další a další zákoutí Prahy, a začali jsme pochopitelně u nás na Břevnově. A tak jsme postupně prošli starý Břevnov, vesnickou zástavbu osady Tejnka, zahrady břevnovského kláštera a malebnou ulici Na Kocourkách.
Hodně jsme si užili i výlet do přírodní rezervace Homolka – Chuchelský ráj.
Běh
Posledních pár let moc rád běhám! Mým jasným favoritem je obora Hvězda, protože nabízí množství různých tras, terénů i převýšení. A je tam krásně v kterémkoli ročním období. Pak je tu Ladronka – obvykle je tam dost lidí, ale má kvalitní asfalt, a hlavně je po setmění osvětlená, což oceňuju zvlášť v zimě. A samozřejmě Divoká Šárka! Ideální na delší výběhy, nabízí nekonečně tras a jako bonus vyloženě kalendářové západy slunce.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.