Marcela Vuong: Zavedu vás tam, kam chodí na jídlo Vietnamci

18. prosince 2022
Marcela Vuong o sobě říká, že je pravé banánové dítě – žlutá navenek, bílá uvnitř. Patří k druhé generaci Vietnamců žijících v Čechách, mluví plynně česky, miluje street food a už osm let pořádá kurzy vaření. Zaměstnávají ji taky procházky pražskou Sapou, při kterých vás provede po oblíbených podnicích a prozradí zajímavosti z vietnamské enklávy.

Svůj výběr rozděluji na dvě části – v první vám prozradím tipy na restaurace v tržnici Sapa v Libni, zatímco v té druhé vás pozvu do podniků, které najdete v širším centru Prahy.

Sapa

Provádím tu po více podnicích, ale tyhle čtyři rozhodně nesmíte minout. Jsou tady odjakživa a patří k ikonám Sapy!

Bun cha Hai Ha

Jedno z nejstarších bister v tržnici. Tak jako většina dobrých bister v Sapě, i tento podnik nabízí jen jedno jídlo – vietnamský grilovaný bůček s nudlemi, bylinkami a zálivkou. 

Bun Ca Hai Phong

Rybí polévka bun ca není ve městě běžně k dostání. Chodím na ni téměř výhradně do tohoto bistra. Funguje už přes dvacet let, od samého vzniku Sapy, a běžně tady obědvá hodně Vietnamců.

Pho Cuon Hung Yen

Češi většinou znají jen letní a jarní závitky, ale Vietnamci jich umějí mnohem víc. Rolky z rýžové mouky připravované na páře jsou mé oblíbené. Na výběr máte dva druhy – s restovaným hovězím a bylinkami nebo s mletým masem a Jidášovým uchem. Obě varianty jsou vynikající!

Dung Lien

Svůj výběr uzavírám podnikem, ve kterém podle mě připravují nejlepší grilovanou vietnamskou kachnu v Praze. I tohle bistro je otevřené už od počátků Sapy a bývá tu narváno.

Ve všech podnicích ochutnáte autentickou vietnamskou kuchyni, jak ji znám z domu. Často je vlastní jedna rodina nebo manželé a panuje tam domácká atmosféra.

Město

Hanoi Square

Můj poslední objev sídlí ve Štěpánské ulici. Nejenže mi tu hodně chutnalo, ale zaujal mě i příjemný interiér a hezký servis jídla. Dala jsem si své oblíbené bun cha. Mají tady i salonek s karaoke, to totiž Vietnamci milují. 

Ngo 

Restaurace, kterou vede rodina Ngo a dělají to opravdu s láskou. Útulný interiér vás ihned přenese do Vietnamu. Musíte ochutnat jejich signature jídla: lilek na ohni, bún ngan sous-vide a walking duck! Za mě naprostá bomba.

View post on Instagram
 

Ca phe co

První úspěšná pobočka Ca phe co vznikla v Brně a není to tak dávno, co otevřeli další v Praze na Korunní. Menu reflektuje všechna známá vietnamská jídla. Můžete si sem zajít na dobrou večeři, kochat se pěkným interiérem a dát si k tomu drink. 

Nha hai hanh

Tady doporučuji hlavně tradiční sdílené jídlo. V téhle restauraci budete zkrátka jíst stejně jako my doma a odnesete si autentický zážitek.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.