Na michelinské jídlo v přezkáčích
V jihotyrolské oblasti severní Itálie totiž mají na dva tucty michelinských hvězd a stopy michelinských šéfkuchařů najdete i na lyžařských svazích. Až půjdete do místního turistického infocentra, ptejte se na Taste of Skiing – v příslušné brožurce máte všechno hezky pohromadě.
Projekt inicioval zřejmě nejslavnější šéfkuchař regionu, držitel dvou michelinských hvězdiček Norbert Niederkofler z restaurace St. Hubertus.
Vaří jen z toho, co dává okolní příroda – tedy z brambor, tuřínů, červené řepy… – a dělá všechno pro to, aby se špičková gastronomie z místních surovin dostala i mimo michelinské restaurace. Díky němu se jídla nejlepších zdejších šéfkuchařů podávají za přijatelnou cenu i v horských chatách, kam chodí obědvat lyžaři.
Tuhle sezonu to v Alta Badii pojali jako Sever proti Jihu a na prosincovém Ski safari, které celou akci otevírá, vybrali šéfkuchaře ze dvou oblasti, jež nemohou být rozdílnější – Jižní Tyrolsko a jižní Itálii. Čtrnáct mezinárodně uznávaných mistrů kuchyně připravilo delikatesy z místních ingrediencí a teď se podle jejich receptů vaří v osmi horských chatách.
V Alta Badii žijí Ladinové, zapomenutý národ s vlastním jazykem, zvyklostmi a pochopitelně i kuchyní. K Ladinům se hlásí asi třicet tisíc lidí, kteří jsou doma hlavně v lyžařských oblastech Alta Badia, Val di Fassa a Val Gardena.
Alpští hospodáři a zemědělci tradičně obývali horská údolí. Právě díky relativní izolaci si dokázali udržet svébytnost, i když jsou obklopeni dvěma silnými národy – Němci a Italy. Jeden z programů Taste of Skiing je věnován právě jejich specifické kuchyni. Vařit ji budou od 13. do 20. března v chatě na Santa Croce. Mimo tento termín ochutnáte ladinskou kuchyni v restauraci Maso Runch.
Středomořské pokrmy jsou spárovány s jihotyrolskými víny, zatímco speciality z Jižního Tyrolska jsou naopak doplněny víny z jihu. „Rozdíl je v tom, že jsme všichni jižané,“ směje se Norbert Niederkofler.
Jeho menu se podává v chatě Col Alt. Objednat si můžete vinnou polévku s bylinkovými krutony a marinovaného potočního pstruha na bramborové bruschettě. Na terasu chaty Piz Arlara si zase můžete donést sýrový koláč s červenou řepou a mléčné selátko s ořechy podle receptu šestadvacetiletého Mattea Metullia, nejmladšího italského michelinského šéfkuchaře. Ke všem jídlům jsou napárována vína.
I na nich si dávají v Alta Badii záležet. Už tenhle čtvrtek 25. února (a potom 3. a 10. března) vám ve spřátelených chatách, ale i přímo na sjezdovkách, sommelieři nabídnou ochutnávku vín. Na internetu je toho o téhle letošní novince málo, tak bude nejlepší vyzkoušet to na vlastní kůži. Velká degustace jihoitalských a jihotyrolských vín, Wine Safari, se chystá na 20. března.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.