Nejlepší restaurací světa je Osteria Francescana
Massimo Bottura se od založení své restaurace v roce 1995 vypracoval až na úplný vrchol. V roce 2012 získala jeho Osteria Francescana tři michelinské hvězdy, před rokem byla v San Pellegrinu druhá a letos slaví prvenství.
„Věděli jsme, že se vítězem staneme buď my, nebo oni. Panuje mezi námi velké přátelství a podpora, přesto jsem rád, že jsme letos vyhráli my,“ reagoval Bottura na fakt, že si s bratry Rocovy „prohodili“ první a druhé místo.
Podívejte se na příběh Massima Bottury v epizodě seriálu Chef's Table:
Opačným směrem se ubírá kodaňská Noma šéfkuchaře Reného Redzepiho. Po čtyřech prvenstvích (v letech 2010, 2011, 2012, 2014) se propadla až na páté místo.
A komu se podařil největší skok, samozřejmě směrem nahoru? Šéfkuchaři Albertu Adriovi z restaurace Tickets v Barceloně. Ze 42. místa se dostal až na 29. pozici.
1, Osteria Francescana, Modena, Italy
2. El Celler de Can Roca, Girona, Spain
3. Eleven Madison Park, New York, USA
4. Central, Lima, Peru
5. Noma, Copenhagen, Denmark
6. Mirazur, Menton, France
7. Mugaritz, San Sebastian, Spain
8. Narisawa, Tokyo, Japan
9. Steirereck, Vienna, Austria
10. Asador Etxebarri Atxondo, Spain
Kompletní žebříček najdete na webu The World 's 50 Best restaurants
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.