facebook
instagram

Pavla Horáková: Kavárny & bistra

5. července 2020
Spisovatelka Pavla Horáková vás provede po svých domovských Vinohradech a nabídne vám Prahu kulturní i kulinářskou. A dokonce vás zavede hned na dvě místa, kde se odehrávají některé z jejích příběhů.

Milý Petře, vítej po čase v Praze – a tady je pár mých osobních tipů na víkend, jak sis přál. 

Když se vám s Vlaďkou nebude chtít večer do centra a budete mít náladu na exotickou kuchyni, zkuste pravou mexickou večeři a margaritu v Las Adelitas v Americké, případně o kousek dál v Čermákově ulici portugalské tapas v Oliveiře. Projděte se večerní Grébovkou, a když se vám ještě nebude chtít spát, spusťte se dolů Krymskou – tam je tolik báječných podniků, že byste ji ani do rána neprošli celou.

Sobotu můžete začít pořádnou snídaní, v okolí máte na vybranou třeba Slow CaféMarthy’s Kitchen nebo Mezi srnky. Zmiňoval ses, že si chceš udělat pár skic na Olšanských hřbitovech, kde leží spousta našich velikánů a kde se odehrává děj dvou mých knížek. Pokud byste Olšany a vůbec Prahu chtěli vidět z výšky, určitě si vyjeďte na Žižkovský televizní vysílač

Kousek od něj na náměstí Jiřího z Poděbrad je krásný Plečnikův kostel Nejsvětějšího srdce Páně a taky oblíbené farmářské trhy. Oběd si můžete dát v některém z tamních hipsterských bister, ale kdybyste se cítili spíš na českou klasiku a dobré pivo, na Korunní máte na výběr mezi Vinohradským pivovarem, Lokálem a Vinohradským parlamentem –uvidíte, kde zrovna budou mít nejsympatičtější nabídku. 

Po obědě sjeďte metrem na Staroměstskou a projděte židovským Josefovem směrem do Haštalské čtvrti a k Anežskému klášteru. V Dlouhé můžete svlažit hrdlo v Lokálu a odtud dojdete Rybnou až do pasáže Kotva – popisuju ji v povídce o srpnu 1968, kterou jsem ti loni posílala a jejíž hlavním hrdinou je můj táta. Pracoval tenkrát v paláci Kotva vedle budoucího obchodního domu. Když se za okupace podívali z okna, viděli pod sebou sovětské tanky. A přesně z toho okna se můžeš podívat i ty, dnes tam totiž sídlí restaurace Pizza Nuova.

Pokud bude večer hezky, projděte se po Příkopech a Národní třídě až k Národnímu divadlu a po nábřeží k Tančícímu domu. Šláftruňk si můžete dát buď na náplavce, anebo třeba ve francouzské kavárně Amandine na Moráni.

Neděli začněte procházkou dolů přes Václavák až na Staroměstské náměstí. Pouť po galeriích můžete zahájit v Domě u kamenného zvonu, pokračovat Rudolfinem a přejít Karlův most směrem k Museu Kampa. Kdybyste chtěli vidět nefalšovanou „pražskou kavárnu“, stavte se v Mlýnské na Kampě, možná tam potkáte nějakou známou tvář. 

Místo návštěv galerií se samozřejmě můžete projet na šlapadlech kolem Žofína a Střeleckého ostrova a pak si dát kávu a zákusek ve SmetanaQu na Smetanově nábřeží (dobré jídlo a galerii tam mají taky). 

Před odjezdem si skočte na večeři poblíž nádraží. Když budete mít hlad na kus masa a žízeň na dobrou plzeň, zajděte do Kantýny v ulici Politických vězňů, pořídíte tam i něco na cestu a bochník chleba na ráno. Pokud budete mít chuť jen na něco malého, hned za rohem v Jindřišské je bistro Špejle. Vlaďka určitě ocení degustační porce jako pro panenky, tebe potěší jejich vlastní jedenáctka a cestu vlakem vám zpříjemní originální chlebíčky. 

Nedaleká minikavárna Růžová má sice v neděli zavřeno, ale aspoň budeš vědět, kde začít příští návštěvu Prahy dobrým espressem, jen co vyjdeš z nádraží.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.