facebook
instagram

Sekaná – 18. týden

2. května 2019
Na Královských Vinohradech otevřel nový Lokál a my známe všechny podrobnosti. Také probereme, proč už se legendární koláč z americké cukrárny Milk Bar nemůže jmenovat Crack Pie a že ananas na pizzu nepatří. Neseme i jednu smutnou zprávu, a to odchod legendárního českého gurmet-kritika Vladimíra Poštulky.

Smutná zpráva
„S hlubokou lítostí vám sdělujeme, že nás navždy opustil náš milý básník, textař, spisovatel, scénárista, gurmet-kritik a milovník života Vladimír Poštulka. Zemřel ve věku 76 let ve středu 1. května 2019,“ oznámil status na facebookové stránce Zápisník labužníka, kde pan Poštulka zveřejňoval své fejetony. Česko přišlo o legendu, kterou na poli gastronomické žurnalistiky jen tak někdo nepřekoná.

Lokál na královské adrese
Nový pražský Lokál otevřel na Královských Vinohradech, na rohu Šumavské a Korunní ulice. Navazuje na zažitou tradici místa, kterou doplňují moderní technologie péče o pivo a poctivá česká kuchyně. Co přesně čekat v Korunní 39? Přečtěte si v článku, nebo si rovnou udělejte rezervaci.

View post on Instagram
 

Konec jedné éry
Christina Tosi, cukrářka a majitelka legendárního amerického podniku Milk Bar, vyhověla tlaku veřejnosti a jeden ze svých nejprodávanějších dezertů přejmenovala. Od teď její Crack Pie (tedy koláč, který se svou návykovostí hlásí ke slangovému výrazu pro kokain) koupíte pod neutrálním názvem Milk Bar Pie.

„Naší misí je šířit radost a podněcovat k oslavám. Název Crack Pie do toho bohužel nezapadá,“ napsala na svém blogu. Jak koláč z legendární newyorské cukrárny vznikl, popisuje Christina Tosi v jednom z dílů Chef’s Table. Rozhodně stojí za zhlédnutí.

View post on Instagram
 

Italská kuchyně je jen jedna
A ananas na pizzu nepatří. Stejně tak nemůžete čekat smetanu ve špagetách carbonara, kuřecí maso v omáčce arrabbiata nebo sýr na rybím pokrmu. Velmi vtipné lekce o pravidlech italské kuchyně se dočkal naštvaný host na Tripadvisoru v odpovědi na svou recenzi jedné italské restaurace. Zareagoval totiž sám majitel – zákazník má sice vždycky pravdu, ale všechno má své meze. Zvlášť v italské kuchyni.

7 druhů vývaru
V profesionálních kuchyních najdeme různé druhy vývaru, které se liší způsobem přípravy i použitím. Společným jmenovatelem je extrakce – úkolem je vytáhnout z masa, ryb a zeleniny co nejintenzivnější aroma a chuť. Síla, technika a postup pak dělí vývary do několika skupin. Tady je krátký přehled.

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme