Sekaná: Levantská restaurace, poštovní známka s vůní bagety a Kolagen s Hodokvasem v Luftu
V červnu i o prázdninách bude z čeho vybírat. V Praze otevřela nová bistra, tapas bary i kavárny. A další se chystají.
Ve Veleslavínově ulici v Praze 1 začátkem května zahájilo zkušební provoz bistro Chef & Co. s moderním interiérem. Skočit si tam můžete na oběd, večeři i sladkou tečku s kávou.
Milovníci tapas už možná vyzkoušeli Lola Tapas v Myslíkově 20. A koktejl k tomu?
Hned po tapas si můžete zajít na skvělou kávu do Onesip Coffee – otevřeli už druhou pobočku. Další najdete v Haštalské 15.
Kam v Praze na levantskou kuchyni? Zamiřte do Londýnské v Praze 2. V bistru Aleb Kitchen vám k blízkovýchodní kuchyni naservírují naturální vína od českých vinařů.
50 Top Pizza a voňavé francouzské známky
Horké novinky nedávno obdrželi pizzaři z Pizzy Nuovy. Porotci asociace 50 Top Pizza ohodnotili pražskou pizzu jako 34. nejlepší v Evropě a kuchaři z Nuovy si tak oproti loňsku polepšili o 15 příček. Doporučujeme pustit se rovnou do jedné z degustací.
Už jste někdy dostali dopis s vůní jídla? Pokud máte přátele ve Francii, možná vám takový pozdrav přistane ve schránce. Francouzská bageta je od roku 2022 na seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO a francouzská pošta se letos rozhodla zpečetit hrdost na národní pečivo tematickou poštovní známkou.
Už brzy
Kdo už otestoval zmíněné nově otevřené podniky, může si naplánovat další „poznávací“ trasu. V pražských Holešovicích brzy otevře bistro s kavárnou Typika, v pořadí už třetí. Na kávu, víno i večeři budou hosté moci vyrazit do Jankovcovy 16e. A Typika se rozrůstá až do Brna.
Pražany potěší také další pobočka zmrzlinárny Crème de la Crème, nově na Strossmayerově náměstí nebo chystaná pizzerie Rossopomodoro na Vinohradech,
V Česku stále roste obliba naturálního vína, a tak vznikají další a další projekty, pop-upy i vinné bary. Milovníci „naturálů“ mohou zamířit do Dany's Wine Baru v Náplavní ulici. Dany dlouho sbíral zkušenosti v karlínském Veltlínu, a protože pochází z Francie, začal do Čech dovážet neokoukaná vína ze své domoviny.
Na italské víno i kuchyni láka karlínská Enoteca. Sledujte je a brzy se dozvíte, kdy na Karlínském náměstí 13 otevřou.
Vinné dobrodružství zažijete také s pop-upem Vino We Share. Nejbližší akci chystají na první – prodloužený – červencový víkend. Už máte plány?
Pop-upy
Na 6. června si připravte žízeň a hlad. Na dvorek karlínského Bufetu dorazí duo Tomáš Valkovič a Jirka Horák alias Langoš Fryday a usmaží vám svoje legendární langoše. Žízeň uhasíte u sousedů v Lokále Hamburk nebo ve Dvou kohoutech.
Na pořádnou party můžete vyrazit v pátek 21. června do baru Swim, kde míchají výborné koktejly, a o den později do letenského Luftu. Dorazí tam barmani z Kolagenu a kuchaři z nového projektu Hodo kvas.
A vstupenky na srpnový festival MeZe, plný vynikajícího jídla a pití od Ze mě Projektu, už máte? Pokud zrovna plánujete výlety na léto, zapište si do diářů také July Rendez Vous – festival naturálních vín, který se uskuteční poslední červencový víkend ve Velkých Bílovicích.
Kousek Asie
Kdo má rád asijskou kuchyni, ten už nejspíš netrpělivě sleduje blížící se zkušební otvíračku bistra Mi I‘m i chystané pop-upy od Tan Ca.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.