Taste of Prague: Výpravy s dětmi

5. července 2020
Foto: Taste of Prague
Když cestujeme s naším Jonáškem, bereme ho jako rovnocenného partnera, který má taky nárok na vlastní čas a zábavu. (Jinak by to s ním asi bylo k nevydržení.) Proto se snažíme skloubit program pro nás – třeba muzeum, kavárnu nebo restauraci – s tím, co baví jeho (hřiště nebo zvířátka). Takže jsme sestavili pár malých a jednoduchých procházek, které se vejdou mezi ráno, popolední spaní a večer a mohly by se líbit jak dospělým, tak jejich ratolestem. A samozřejmě nemůže chybět dobré jídlo a pití!

Park Maxe Van Der Stoela – Nový svět – Hrad

Jasně že musíte na Hrad, ale my bychom s Jonáškem začali v parku Maxe Van Der Stoela, kde se dítě i dospělí osvěží hrátkami v rybníčku nebo v potůčku Brusnice. Pak bychom pokračovali do Kavárny Nový svět – jejich balkon je asi nejkrásnější místo, kde si v Praze můžete dát kávu – a pak přes Loretu přímo k Hradu. Ale předtím ještě jedno pivo s výhledem v Kuchyni!

Gastronomický příměstský tábor

Přemýšlíte, čím své ratolesti zabavit o prázdninách? Na pár dní bychom pro ně program měli! Naši kuchaři, pekaři a cukráři přichystali pětidenní příměstský tábor, který děti provede světem gastronomie a řemesel a dá jim ochutnat kvalitu surovin. Na konci týdne si společně užijete večeři, kterou uvaří vaši malí šéfkuchaři a šéfkuchařky.
Přihlášky zde.

Parníkem do zoo

Pražská zoo je super sama o sobě – a blízkost botanické zahrady, což je jenom krycí jméno pro vinohrad s vinárnou uprostřed, výjimečnost místa jenom potvrzuje. Výlet ještě vyšperkujte plavbou parníkem z centra. Trvá 55 minut a uvidíte místa, která byste běžně asi minuli, jako je Libeňský a Trojský most, nebo Stromovku.

Stromovka a Výstaviště

Stromovka je nejen největší park v Praze, ale po modernizaci je to i park nejkrásnější. Na Císařském ostrově se můžete podívat na koníčky a pak se vrátíte na Výstaviště. Je tu zbrusu nový komplex tří dětských hřišť pro různé věkové kategorie, jehož součástí jsou i stoly s elektrickým grilem, který zapnete pomocí SMS zprávy.

onesip + Bokovka

V létě často chodíme do onesipu, který nabízí vynikající kávu v (Haštalské) ulici s malým provozem. Pokud vyjdete směrem k Lokálu a pak zahnete dvakrát doprava, objevíte skryté dětské hřiště a komunální zahrádku. Po osvěžení v Anenském klášteře se můžete osvěžit ještě jednou, a sice svěžími víny v Bokovce. Je to ideální místo pro celou rodinu, protože na dvorku se vám dítě jen tak neztratí z dohledu.

Letná

Letenský park má na malém prostoru všechno: pro dospělé je tu zahradní restaurace, kde si dáte pivo s výhledem na historické centrum, děti zase ocení Národní technické muzeum. Ale pozor! Národní zemědělské muzeum je opomíjeno zcela neprávem – v suterénu má zábavnou traktorovou dráhu a za muzeem je kolotoč a farmička se zvířátky.

Crème de la Crème

Letní rodinný výlet není kompletní bez pořádné porce zmrzliny. My nejraději chodíme do Crème de la Crème v Husově ulici, protože tu mají obří výběr skvělých zmrzlin včetně veganských verzí a absurdní možnosti neomezené konzumace. Čekání ve frontě zpříjemní plzeň na stojáka od Zlatého tygra naproti.

Etapa a Kaizlovy sady + Eska

Jonášek miluje loupáčky z Etapy a my se mu nedivíme. Proto bychom začali výpravu Karlínem tam. Po snídani bychom šli do Kaizlových sadů a pak dál do sídliště Invalidovna, kde si děti vyzkoušejí betonové skluzavky z původního mobiliáře (nekloužou, drhnou). Je tam i několik dětských hřišť. Pak bychom se vrátili přes nádhernou základní školu na Lyčkově náměstí na oběd do Esky – vynikající jídlo, pečení i káva a celé dvě bedny hraček. Kalorie vyběháte výstupem na Vítkov přes Karlínský tunel.

Osada a DOX

Co dělat v Praze s dítětem, když prší? My sázíme na Holešovice: nejdřív káva a něco k ní v Osadě, která je s malým teroristou skvělá za jakéhokoli počasí, protože stojí ve vnitrobloku, a pak dávka moderního umění v DOX o pár bloků dál – mají tu i programy pro děti. No a nakonec se naprat pořádným barbecue v Big Smokers. To v dešti zahřeje!

Lanovka – Petřín – zrcadlový sál

Naopak za slunečného dne sázíme na pražskou klasiku, kterou jsme jako děti sami milovali. Nejdřív zmrzlina v Angelatu na Újezdě, poté vyjížďka lanovkou (za její stanicí je na úpatí petřínského kopce jedno z nejhezčích hřišť na Malé Straně), prohlídka rozhledny a nakonec zlatý hřeb – návštěva zrcadlového bludiště. Úplná oldschoolová blbost, ale děti to zbožňují.

Trhy – La Forme/Kafemat + Muzeum MHD

Pokud chcete zažít sobotu jako opravdový Pražan, začněte na farmářském trhu, třeba na dejvickém „Kulaťáku“. Pak si v některé z místních kaváren dejte kávu a něco sladkého, třeba v Kafematu nebo La Forme, a odpočatí se nechte tramvají dovézt k Muzeu MHD ve střešovické vozovně – jsou to jen dvě zastávky. Našeho Jonáška přiměje k odchodu pouze koupě modelu klasické pražské tramvaje, kterou prodávají u vchodu právě k tomuto účelu. (Máme jich doma několik.)

Kampa muzeum, Kampa – sladké knedlíky v Savoyi – Dětský ostrov

Začněte malým nákupem pro radost v obchodě Artisème hned za Lennonovou zdí. Pokračujte přes Kampu a Museum Kampa do Café Savoy, kde si musíte dát ovocné knedlíky. Příjemnou procházkou podél řeky pak dojdete na Dětský ostrov, který je, jak asi tušíte, celý zasvěcený dětem a hřištím.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.