Jak naložit maso jako profík: Naučte se marinovat ve třech krocích

3. května 2024
Foto: Archiv Ambiente
Také už ve vzduchu cítíte grilařskou sezonu? Nejvyšší čas připravit maso a rozpálit gril! O tom, jak budoucí steak správně naložit, jsme si povídali s Jakubem Hlávkou, šéfkuchařem restaurace Kantýna.

Kam pro maso na grilování?

Je libo kvalitní hovězí či vepřové maso na gril? Nebo dáte přednost grilovacím klobásám z přeštíka či špekáčkům? Maso a uzeniny na gril koupíte v řeznictví Naše maso nebo řeznictví Kantýna.

Pokud každý rok nedočkavě vyhlížíte začátek grilařské sezony, pravděpodobně už jste s marinováním experimentovali. I když by se mohlo zdát, že je to jednoduchá disciplína, není radno ji podceňovat. Pokud chcete, aby maso mělo dokonalou chuť, potřebujete nejen perfektně vyladěnou marinádu, ale také masu dopřát dostatek času, aby si v ní poleželo.

Krok č. 1: Výběr správné marinády

„Pokud máte kvalitní maso, bohatě postačí marináda složená pouze z oleje, soli a pepře. Díky této jednoduché kombinaci plně vynikne chuť masa,“ radí Jakub Hlávka, šéfkuchař restaurace Kantýna. 

View post on Instagram
 

Počítejte s tím, že pokud do marinády přidáte například mletou červenou papriku, římský kmín, hořčici či sójovou omáčku, můžete masu zbytečně ubrat na jeho jedinečné chuti. „Jestliže chcete zvolit tento typ marinády, doporučuju použít ji spíš na kuřecí nebo vepřové maso. U kvalitního hovězího nepotřebujete kromě soli a pepře žádné další chuťové komponenty,“ zdůrazňuje Jakub.

Krok č. 2: Na technice (ne)záleží

A na dobrém naplánování celé akce! Marinování totiž vyžaduje čas.

U kuřecího masa platí, že by mělo zůstat v marinádě nejméně tři až čtyři hodiny. A hovězímu i vepřovému prospěje, když ho v ní necháte celou noc. „V Kantýně připravujeme dorůžova pečenou hovězí holubičku, které dopřáváme dokonce čtyři dny v marinádě,“ doplňuje šéfkuchař. 

Zároveň myslete na to, aby maso bylo v marinádě zcela ponořené. „Pokud máte vakuovačku, stačí jen trocha oleje, protože vakuovačka vysaje vzduch a marináda se krásně rozleží po celém mase. V případě, že tuto pomůcku nemáte, ponořte maso rovnoměrně do oleje,“ radí Hlávka.

Ve všech případech ale platí, že byste namarinované maso měli uchovávat v nádobě přetažené fólií. „Jedině tak maso neoschne a nedostanou se k němu žádné bakterie,“ vysvětluje Jakub Hlávka.

V tomto případě se vyhněte používání hliníkových a měděných nádob. Raději sáhněte po nerezových nebo skleněných, u těch totiž nehrozí nežádoucí chemické reakce. Nádobu pak uložte do lednice. 

Krok č. 3: Vzhůru na gril

Užilo si vaše maso několik hodin v marinádě? Pak už možná rozpalujete gril a těšíte se, až si pochutnáte na steaku. Tím spíš nespěchejte a dopřejte masu alespoň několik minut v pokojové teplotě. „Pro maso je mnohem příjemnější, když ho po vyndání z ledničky necháte ještě chvilku odpočinout. Příliš rychlá změna teploty by pro něj znamenala zbytečný šok,“ vysvětluje Jakub Hlávka a dodává, že maso, jehož teplota se blíží pokojové, se na grilu propeče hezky rovnoměrně. Marinování a grilování zdar!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.