Kam s kelímkem?

9. července 2018
Foto: We give you good
Kam použitý kelímek dát, kam ho rozhodně nedávat a jaké alternativy se rýsují?

Taky vás po skončení koncertu, festivalu nebo jiné „hromadné akce“ najednou uhodí do očí ta kvanta kelímků v odpadkových koších a pytlích a přilehlém okolí? A dovedete si představit, kolik kávy s sebou se denně prodá ve vašem městě/vaší čtvrti/vaší oblíbené kavárně? Všechny ty kelímky přitom putují na jediné místo: do spalovny.

„Lidé v první řadě nevědí, kam je mají vyhodit. Někdo si myslí, že je běžný kelímek papírový, jenže tak to není – uvnitř je potažený plastem nebo voskem. Takže má smysl vyhodit víčko zvlášť do plastů, ale samotný kelímek patří do směsného odpadu,“ vysvětluje Ondřej Štökl.

Ale vždyť existují i kompostovatelné kelímky!, namítnete možná. Ano, existují. A to je asi tak všechno – tedy v našich podmínkách. „V principu je samozřejmě super nabízet kompostovatelné kelímky, ale v praxi se s nimi bohužel nic dobrého nestane. České kompostárny na ně totiž nejsou připravené a skládky jsou přeplněné, takže se to – opět – spaluje spolu s běžným odpadem,“ popisuje Ondřej smutnou realitu. Jak dodává, jedinou výhodou je fakt, že eko kelímky při tom neprodukují tolik oxidu uhličitého.

Pozitivní příklad? Třeba Velká Británie. „Tam legislativa jasně nařizuje kompostování, tudíž je tam spousta sběrných nádob, a hlavně kompostáren a všechno funguje, jak má,“ nabízí srovnání. Zádrhel ovšem může nastat i tak: stačí totiž, když do koše s „eko kelímky“ někdo bezmyšlenkovitě přihodí jeden obyčejný, a celá várka může být znehodnocena. „To by musela u každého koše stát hlídka nebo by se musely všechny vyhozené kelímky ještě kontrolně přebírat – a samozřejmě to předpokládá, že by ty kompostovatelné byly jasně rozpoznatelné,“ poznamenává šéfbarista Ambiente.

Jak Ondřej podotýká, i když to zatím opravdu nevypadá na masivní zakládání kompostáren, dá se očekávat, že i u nás budou kelímky časem zatíženy ekologickou daní, tak jako se to už stalo u igelitek. A pak bude nerudovská otázka „Kam s ním?“ najednou mnohem naléhavější.

Věčný kelímek?
Na pražském majálesu, ale i na některých dalších akcích jste ho mohli potkat: vratný kelímek. Je z tvrdšího plastu, platí se za něj vratná záloha třeba 50 Kč a u stánků vám ho na požádání vymění za čistý. Všechny kelímky se pak vymyjí a použijí znova.

Také některé kavárny už nabízejí vlastní „trvanlivé“ kelímky, a ještě vám dají na kávu slevu, pokud si takovou nádobu sami přinesete. Chvályhodné je, že obvykle nedělají rozdíly mezi tím, jestli z tašky či batohu vytáhnete „jejich“ kelímek, anebo třeba podobný od konkurence. Na tenhle systém už v různých variacích najely třeba La bohéme nebo Coffee Source, zatímco OneSip Coffee má výhradně kompostovatelné kelímky.

Můžete si ale vybrat i designový „hrnek“ podle svého vkusu – celou kolekci jich nabízí třeba Keep Cup, plast i sklo dle libosti. A jelikož jsou všechny modely (nejen této značky) opatřeny přiléhajícím víčkem, kromě vašeho svědomí zůstane zaručeně čistá i vaše kabelka.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.