facebook
instagram

Radek Chaloupka: S chovateli už si tykám

25. ledna 2016
Foto: Honza Zima
Šéfuje Našemu masu, zná se osobně se všemi „našimi“ chovateli, zasloužil se o to, jaké maso prodáváme, a v Ambiente už zažil hodně. Seznamte se s Radkem Chaloupkou alias Česťou.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

Nejvíc času teď tráví nad papíry a tabulkami v kanceláři Našeho masa, ale už se těší mezi zákazníky. „Občas dělám Večeři od řezníka a s chutí se postavím za pult,“ začíná Radek vyprávět. Vystudoval hotelnictví a v roce 1998 nastoupil jako kuchař do restaurace Pasta Fresca v Celetné ulici. Později se stal zástupcem šéfkuchaře Brasileira U Zelené žáby.

„Než jsme Brasileiro otevřeli, byli jsme na legendárním výletě v Brazílii, odkud jsme přivezli personál a vybavení restaurace,“ vzpomíná Česťa. Aby se byl schopen domluvit s Brazilci v kuchyni, začal chodit na portugalštinu.

Talent na jazyky, ochota učit se a poznávat nové lidi se mu v práci mnohokrát vyplatily. Mohl tak jet na Dny české kuchyně do São Paula, a dokonce vystupovat v tamní televizi, nebo absolvovat tři kurzy v legendární americké škole CIA (Culinary Institut of America); to bylo v roce 2010.

„Chovatele jsem osobně přesvědčoval.“

V té době už pracoval v kanceláři Ambi, kde měl od roku 2007 na starost vztahy s farmáři a dodavateli. „Zkrátka jsem dostal za úkol uvést do praxe nápad, aby naše restaurace spolupracovaly s místními zemědělci,“ vysvětluje Radek. „Při jedné analýze jsme totiž zjistili, že 95 % masa bereme ze zahraničí. A hned jsme přemýšleli o tom, jak tenhle poměr zvrátit,“ popisuje moment, kdy se Ambiente začalo intenzivněji zabývat masem.

Společně s Tomášem Karpíškem a Vlastou Lacinou pak oslovovali masokombináty, jatka, řezníky a další lidi, kteří masu rozumějí. Metodou pokus omyl došli až k dnešním produktům, které nabízí Amaso a vy je můžete ochutnat v Našem mase.

View post on Instagram
 

„Přelomový byl rok 2010. Už jsem věděli, že budeme otevírat Čestr, a na Prague Food Festivalu jsme představili naše stařené maso. Mělo obrovský úspěch. Potvrdili jsme si tak, že jdeme správnou cestou,“ říká Radek.

O rok později vzniklo Amaso. „Když jsem dostal tip na dobrého chovatele plemene čestr, tedy český strakatý skot, vzal jsem naše maso, jel jsem tam, ugriloval jim steak a pak je přesvědčoval, aby skot chovali na maso a tak, jak my potřebujeme,“ usmívá se Česťa.

Dnes se s většinou farmářů přátelí a tyká si s nimi. Amaso díky němu v loňském roce zpracovalo 300 kusů skotu, který byl chován přímo pro tuhle značku.

Online řeznictví

Maso, uzeniny, pečivo, hotová jídla i dárky – to vše nakoupíte na e-shopu Našeho masa. Stačí kliknout a objednat. Rozvážíme v Praze a okolí.
Tudy do e-shopu
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme