3 recepty na houby
Domácí těstoviny s ryzcem a houbovou omáčkou
Na 4 porce
Na těstoviny:
Na omáčku:
Na ozdobení:
1.
Nejprve si připravte těstoviny: K mouce přidejte v míse žloutky a poté i rozpuštěné máslo (nemělo by být horké, aby se žloutky nesrazily). Vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a nechte aspoň dvě hodiny odležet v lednici. Poté vyválejte a nakrájejte na nudle.
2.
Teď je na řadě omáčka: Na oleji a másle zpěňte pokrájenou šalotku a přidejte houby nakrájené na menší kousky. Přidejte špetku kmínu a nadrcený česnek.
3.
Zalijte vínem a nechte ho zredukovat. Přilijte kuřecí vývar i šlehačku a svařte zhruba na polovinu. Jestli chcete, hotovou omáčku ještě přeceďte. Vyvařené houby vyhoďte.
4.
Nakrájejte šalotku najemno a orestujte ji na másle s houbami. Dochuťte kmínem, pepřem a solí.
5.
Mezitím si uvařte těstoviny v osolené vodě, stačí 2–3 minuty. Smíchejte s omáčkou a ozdobte restovanými houbami.
6.
Posypejte nastrouhaným sýrem Gran Moravia, případně parmazánem. Jestli máte rádi výraznější chutě, klidně zkuste i kozí sýr. V Esce do jídla na závěr přidáváme nakládaný medvědí česnek.
Houby nakládané nakyselo
Potřebujete:
1.
Společně povařte všechny suroviny kromě hub. Poté přeceďte a koření vyhoďte.
2.
Do poloviny nálevu (zbytek zatím nechte stranou) přidejte houby a 5 minut vařte.
3.
Houby propláchněte, aby se zbavily slizu. Dejte je do sklenice a zalijte zbývajícím nálevem.
4.
Dejte na 10 minut sterilizovat.
Fermentovaná bramborová placka s houbami
Potřebujete:
1.
Brambory uvařte v osolené vodě. Není nutné je krájet.
2.
Smíchejte se syrovátkou a dejte do nádoby s víčkem. Zavřete a nechte dva dny odležet při pokojové teplotě.
3.
Fermentované brambory přesuňte do robota a smíchejte s jogurtem a solí.
4.
Zapněte na pomalé otáčky. Postupně přisypávejte mouku, dokud se nevypracuje těsto.
5.
Rozdělte na 150–200 g kousky. Vyválejte z nich placky silné asi půl centimetru a nasucho je opečte na pánvi.
6.
Pokrájené houby orestujte na jalovcovém oleji s kmínem, pepřem a solí. Jak že si tu věc vyrobíte? Jalovec opražte nasucho na pánvičce, pak ho rozdrťte v hmoždíři nebo válečkem a zalijte řepkovým olejem zahřátým na zhruba 45 ºC. Před použitím nechte týden stát.
7.
Těsně před podáváním potřete placky máslem. Servírujte s restovanými houbami. V Esce přidáváme i nakládané houby, houbovou majonézu, nakládané jehličí a syrové žampiony či hříbky.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.