4 studené kávové drinky
Eska: Espresso & tonic
- 25–35 ml espressa
- 80 ml tibi tonicu
- led
1. Menší skleničku naplňte ledem.
2. Do skleničky nalijte tonic – dopřejte si co nejkvalitnější. V Esce si ho vyrábějí z vodního kefíru a sirupu z chininové kůry, sušené levandule, citronové trávy, citrusové kůry a kardamomu.
3. Navrch nalijte espresso – lijte opatrně na led, vytvoří se tak krásné vrstvy. V Esce používají vlastní směs na espresso, nazvanou Bambi.
Ema espresso bar: Marcello (ledový filtr s Aperolem a meruňkami)
- 150 ml vychlazené filtrované kávy
- 40 ml Aperolu
- ½ meruňky
- plátek citronu
- led
1. Do vysoké sklenice nasypte pár kostek ledu.
2. Vlijte Aperol, přidejte polovinu meruňky nakrájenou na půlměsíčky a plátek citronu.
3. Na led opatrně nalijte filtrovanou kávu, aby se tekutiny nespojily.
Můj šálek kávy: Ledová irská káva
- 150 ml vychlazené filtrované kávy
- 40 ml irské whiskey
- smetana ke šlehání
- 2 lžičky hnědého cukru
1. Kávu smíchejte s whiskey a hnědým cukrem. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
2. Nalijte do sklenice, ve které budete nápoj servírovat.
3. Vyšlehejte si smetanu – v kavárně k tomu používají malý třídílný shaker.
4. Smetanu nalijte ke kávě. Lijte pomalu, přes lžičku, aby se smetana s kávou nesmíchala.
onesip coffee: Studená filtrovaná káva
- 200 ml filtrované kávy (nejlépe z aeropressu)
- špetka cukru (ne více než 1 g)
- 2 plátky citronu
- led
1. Připravte si nápoj v aeropressu – čím ovocnější káva, tím lepší chuť drinku. Sáhněte tedy po africké směsi, případně po kávě zpracované suchou metodou.
2. Symbolicky oslaďte a přelijte do uzavíratelné nádoby. Neměl by v ní zůstat žádný vzduch – jakmile nápoj oxiduje, začíná hořknout.
3. Zchlaďte ponořením do studené vody s ledem.
4. Vychlazený nápoj nalijte do sklenice a podávejte s plátky citronu a pár kostkami ledu.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.