A kde je lžíce?
Váháte, jestli si ke špagetám nachystat jen vidličku, nebo si vzít na pomoc lžíci? Máme pro vás jednoznačnou odpověď, kterou by vám s nevěřícným výrazem dal (skoro) každý Ital: „U nás a v dalších zemích platí, že jiný kraj, jiný mrav, ale v Itálii se jedí spaghetti a jiné druhy dlouhých těstovin pouze vidličkou,“ objasňuje Milan Tuhovčák, generální manažer Pasta Frescy.
Lžíce se dlouho považovala za správný a jediný způsob, jak se nezašpinit a vyjíst všechnu omáčku. Podle znalců italské kuchyně a etikety však patří mezi vážné prohřešky proti tradici, stejně jako příborový nůž, kterým si někteří krájejí špagety na nudličky, jako by chtěli usnadnit práci a udělat radost malému dítěti.
I špagety mají svá pravidla
- Špagety se většinou servírují do hlubokého talíře.
- K jejich konzumaci se nepoužívá lžíce ani příborový nůž. Lžíci mají povolenou jenom děti, a to dokud se nenaučí správně zacházet s vidličkou. Překrajování špaget nožem je však absolutní tabu.
- Vidlička se drží pravou rukou v kolmé pozici, aby se s ní dalo dobře otáčet.
- Porce špaget se namotává po směru hodinových ručiček.
- Doporučuje se nabírat špagety od okraje talíře, aby se jich na vidličku nenamotalo příliš mnoho.
- Srkání je zakázáno, komplikovanost tohoto jídla totiž nevylučuje eleganci.
Diskuse okolo servírování a pojídání jednoho z nejoblíbenějších druhů těstovin vyřešilo například video od Fine Dining Lovers, které za 1 minutu a 29 vteřin vysvětluje, že:
Poslední pravidlo je naše a říká, že rozhodnutí je pouze na vás. A jestli si své milované spaghetti alla carbonara nejlíp vychutnáte s vidličkou a lžící, směle do toho. Proti gustu a přání hosta žádný dišputát!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.