facebook
instagram

Co dělat, když se přejíte? 3 tipy, jak předejít žlučníkovému záchvatu

20. prosince 2024
Foto: Lucie Fenclová
Máte za sebou nášup svatomartinské husy? Nebo vám řízek a vinná klobása proměnili žaludek v kámen? Naturopatka Karolína Kunftová nabízí jednoduché rady, díky kterým srovnáte své zažívání do latě.

1. Voda říznutá octem

Pokud jste to s jídlem přehnali, pomocnou ruku vám podá panák vody „okořeněný“ jablečným octem. Stejnou službu vám prokáže i bylinný čaj na podporu trávení, jen se připravte na to, že nejspíš bude přísně hořký. Právě hořká chuť totiž povzbuzuje vylučování žaludeční kyseliny, čímž napomáhá trávení.

2. Pivaři mají pré

Dopřáli jste si kachnu se šesti? Pak pro vás mám dobrou zprávu! Bez výčitek ji spláchněte pivem, dominuje mu totiž hořký chmel. Další objednávku zlatavého moku si klidně dopřejte, myslete ale na to, že více alkoholu už může trávení spíš zatížit než podpořit. Dobrému trávení neprospívá ani cukr a bublinky, které jsou nedílnou součástí piva.

3. Vzhůru na procházku

Možná si po těžkém obědu chcete dát dvacet. Ještě než se odeberete na gauč nebo do křesla, naordinujte si zdravotní procházku, krátkou vyjížďku na kole nebo lehké posilování. Proč? Tělo tak nakopne metabolismus, prokrví se svaly, a navíc se vám zlepší nálada. Fakt!

Obecně doporučuju nebát se tuku, zvlášť ve formě přirozených potravin a pokud je jen minimálně průmyslově zpracovaný. Že si občas pochutnáte na svíčkové či bůčku? Nic se neděje. Důležité je pouze to, jak často podobné pokrmy jíte, v jaké kvalitě a co máte na talíři denně.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme