Máslo nad zlato. Jak a proč se stalo fenoménem v gastronomii i umění
V době středověku bylo v Evropě máslo považované za luxusní záležitost a konzumovalo se spíš při slavnostních chvílích či v bohatých domácnostech. Máslo je ústřední surovinou venkovské i městské francouzské kuchyně. A možná brzy vyrovná kaviáru. Respektive – jak jinak si vysvětlit, že ho dnes v některých supermarketech vídáme s bezpečnostním čipem?
Máte špatný den? Dejte si sklenku šampaňského nebo si namažte chleba – tučnou – vrstvou másla. Třeba z farmy Struhy nebo tím z Krasolesí.
Máslo jako hmotná inspirace i inspirativní hmota
Z lehce povoleného másla uhnětete skvělou drobenku, jednoduše ho rozmažete na chleba anebo – jste-li umělec – vytasáte z něj sochu. S objekty z másla se v posledních letech roztrhl internet.
Sklář Lukáš Novák se máslem přinejmenším inspiroval, když ze skla vytesal sochu Obžerství (zobrazující několik kostek másla). Jednu výherní dostane – podobně jako ve filmu Karlík a továrna na čokoládu – ten, kdo najde zlatý kupón. A právě ten Lukáš ukryl do jednoho z 150 másel, které prý sám utloukl ze smetany z mlékárny Krasolesí.
V Londýnské Saatchi gallery můžete zhlédnout obraz Medusy – bájné postavy z Homérovy Odyssey – jejíž hlava je celá z másla.
Český sochař a malíř David Čáp má ve svém studiu zase máslovou židli ze dřeva, oceli a papíru.
Tvůrci pohybující se na hranici gastronomie a konceptuálního umění – jako třeba Newyorčanka Laila Gohar – už dobře ví, že přímo z másla se dají tesat i sošky a objekty.
A kulinární kreativní ředitelka a majitelka berlínského bistra Hannah Kleeberg alias Herlich Dining přišla na to, že máslo může sloužit i jako svícen.
V Guinessově knize rekordů se zase píše o umělkyni Sharon BuMann, která v roce 2013 pokořila světový rekord, když dokončila máslovou sochu v nadživotní velikosti a o celkové hmotnosti 1849,68 kg. Máte-li cestu do New Yorku, můžete zajít na Sharonin workshop.
A podle šperkařství Du Coeur je žena bez šperku jako chleba bez másla. Máslo použili i jako podklad pod šperky.
Máslo jako amuse bouche
Řemeslný chleba s máslem jako amuse bouche v restauracích je tak trochu návrat ke kořenům a také pocta středoevropské kuchyni. Touto pozorností podniku vás pohostí v Almě, v Kro a určitou formou chleba s máslem také v degustační restauraci Štangl, která vzešla z dřívějšího večerního provozu karlínské Esky.
Šlehané máslo si vydobylo výsostné místo na pultech nejen kodaňských podniků už před několika lety. A my na něj máme recept od Kalendů, kde ho i prodávají. Pro chleba doporučujeme zajít tamtéž, do Esky či Praktiky a pro máslo třeba do Haly 22 nebo ulovit to z farmy Struhy v lednici v Esce nebo v řeznictví Naše maso.
Máslo jako celebrita
V britském hrabství Cork najdete The Butter Museum. Mimochodem, archeologové ve Skotsku a Irsku našli v bažinách vykopávky (čeho jiného než másla) staré přes 2000 let. Bažina sloužila jako konzervant a některé nálezy měly být snad ještě pořád jedlé. Ale kdo ví.
Pokud to máte do muzea ve Spojeném království daleko, zajděte si do Muzea másla v Máslovicích, kam můžete vyrazit po Máslovické stezce. Pokud jsou i středočeské Máslovice daleko, pusťte si třeba film Máslo (2011) nebo snímek Julie a Julia (2009), který vás přesvědčí, že másla není nikdy dost. Nebo se inspirujte kuchařkou Butter: A Celebration od Olivii Potts. A pokud vás baví spíše receptová videa, Thomas Straker a jeho All Things Butter vás nápady zásobí nejméně na půl roku.
Máslo jako slovní hříčka
Když nám jde nějaká aktivita dobře, jde nám jako po másle. Mluvíme-li nějakým opatrným tónem a způsobem, jednáme s ním jako s máslem. A kdo má máslo na hlavě, nejspíš něco pokazil a měl by se omluvit. A komik, herec a dramatik Vlasta Burian prý jednou řekl „Jo, jo, dneska jsou moc zlé časy! Vždyť i mnozí bohatí mohou místo másla na hlavě nosit už jen margarín!“
A tím bychom naši máslovou etudu uzavřeli.
zdroj: Mob: Butter is Brilliant, Accidentally Wes Anderson, Citáty.net
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.