facebook
instagram

Jemná kulajda

20. ledna 2017
Foto: Jan Červenka
Obyčejnou polévku můžete snadno povýšit – pošírovaným vejcem a bramborami pečenými v popelu. Tady je recept!

Na 5 porcí:

  • hrst sušených hřibů
  • 30 g másla
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 50 ml jablečného octa
  • 50 g čerstvého kopru
  • sůl
  • 5 vajec
  • 10 brambor grenaille, pečených (v popelu)
  1. Hřiby zalijte vodou a nechte několik hodin máčet. V hrnci rozpusťte máslo a opečte na něm mouku na světle zlatou jíšku.
  2. Zalijte vývarem a aspoň 15 minut povařte. Přidejte smetanu, cukr, ocet, slité houby (pokud jsou plátky moc dlouhé, překrojte je) a kopr. Stranou si nechte pár snítek na ozdobu.
  3. 5 minut povařte, poté přeceďte a podle potřeby dosolte.
  4. Do každého talíře dejte pošírované vejce, pečenou bramboru, zalijte polévkou a ozdobte čerstvým koprem. „U nás v Čestru děláme kulajdu hodně jemnou a spíš sladší,“ upozorňuje šéfkuchař Pavel Straka. „Pokud ji máte rádi kyselejší, můžete podle chuti přidat ocet, a naopak ubrat cukr a smetanu.“

Pošírované vejce

V hrnci přiveďte k mírnému varu osolenou vodu a pomalu a opatrně do ní vložte vejce vyklepnuté do naběračky. „Bílek se rychle zatáhne a obalí žloutek, za minutu dvě máte hotovo,“ ujišťuje Pavel Straka.

Brambory v popelu

Omyté brambory upečete v troubě, poté potřete máslem a obalte v popelu. „Spálíme si seno, popel prosijeme a obalíme jim brambory,“ popisuje šéfkuchař osvědčený postup. Zrovna jako naschvál nemáte seno po ruce? „V tom případě stačí brambory prostě jen opéct a podávat v celku, neloupané,“ uzavírá Pavel Straka.

V hlavní roli maso z českých chovů

Celé partie z čestru a přeštíka pečeme v Čestru na nízkou teplotu v sauně, kterou jsme přes půl roku vyvíjeli. Maso také dusíme, vaříme nebo grilujeme na dřevěném uhlí. Nestačí nám ho někde jen koupit – u spřátelených chovatelů si vybíráme konkrétní kusy dobytka a dohlížíme na jejich stravu i zacházení. Maso pak sami bouráme a necháváme vyzrát.
Uděláte si rezervaci?
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme