Kopřivová polévka
Elegantní způsob, jak se zbavit prvních kopřiv? Uvařte z nich báječnou jarní polévku! Takhle ji dělá Jiří Bergmann, šéfkuchař Pastacaffé Vězeňská.
Na 5 porcí potřebujete:
- 50 g šalotky + 50 g másla na osmahnutí
- 50 ml suchého bílého vína
- asi 500 ml zeleninového vývaru
- 100 g brambor
- 300 mladých kopřiv
- 100 g smetany
- sůl a čerstvý černý pepř
1.
V dostatečně velkém hrnci osmahněte na másle šalotku, přilijte bílé víno a nechte ho odpařit. Pak brambory pokrájené na kostičky a vše zalijete vývarem.
2.
Vedle v hrnci s vroucí vodou zblanšírujte (krátce spařte) kopřivy. Ty první jarní bývají tak malé a křehké, že je můžete nechat v celku.
3.
Když jsou brambory měkké, přidejte k nim spařené kopřivy. Osolte a opepřete.
4.
Polévku rozmixujte a vmíchejte do ní smetanu.
5.
Jestli máte rádi opravdu jemné polévky, ještě vše přeceďte; tak to dělají v Pastacaffé. Jako velikonoční bonus můžete do každé porce přidat třeba zastřené vajíčko a máslové krutony.
Jarní tip
Máte rádi ostřejší chutě? Spolu s kopřivami přihoďte do polévky pár lístků medvědího česneku.
Máte rádi ostřejší chutě? Spolu s kopřivami přihoďte do polévky pár lístků medvědího česneku.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.