Legendy Ambiente aneb Jídla, která jsou na menu víc než 20 let

7. července 2023
Foto: Honza Zima
Tagliata, salát s avokádem a gorgonzolou, tiramisu… Co se v Ambiente vařilo už před dvaceti lety – a jak se vyvíjely receptury jídel, která si hosté s chutí objednávají dodnes? A kdo si nechal špagety Ambiente dokonce vytetovat?

Špagety Ambiente

Recept vymyslel Tomáš Karpíšek. Původně to byly opravdu špagety, ale na menu restaurací se v průběhu let objevila taky varianta s fettucine nebo noky. Kuřecí maso se nakládalo do kari, sójovky a citronu. Špagety jsou dodnes hodně oblíbené. Jindra a Luisa Lacinovi (děti Vlasty Laciny Jiroše) je milují natolik, že si je nechali dokonce vytetovat! Ochutnáte v Pastacaffé a Pizze Nuova.

View post on Instagram
 

Zmrzlina s pistáciemi

Kopeček vanilkové zmrzliny byl původně obalený v drceným mandlích, až později je zastoupily pistácie. Omáčka z horké mléčné čokolády ovšem zůstala. Na proslulý dezert si můžete zajít do Brasileira, Pizzy Nuova a Pasty Frescy.

View post on Instagram
 

Tiramisu

S tiramisu na menu Celetná už otevírala, a to už je přes dvacet let. Dnešní tiramisu se však od původního liší – podle šéfkuchaře Pasty Frescy Tomáše Mykytyna jde dokonce o dvanáctou verzi! Dá se říct, že recept se ladil po každé návštěvě Itálie. Ten dnešní se nejvíc blíží tiramisu, které Tomáš před lety ochutnal v Bologni. Měnil se hlavně poměr žloutků, bílků a mascarpone, aby byl krém co nejvláčnější. Chuť je víceméně stejná, jen amaretto se nahradilo marsalou.

View post on Instagram
 

Tagliata na rozpálené pánvi

Plátky hovězí svíčkové podávané na rozpálené pánvi jsou klasický italský recept, Tomáš Karpíšek ho ovšem do Mánesky přivezl z Rakouska. „Potřebovali jsme zužitkovat špičku a palec svíčkové – a tohle jídlo bylo elegantním řešením. Jen nám v narvané restauraci dost ztěžovalo práci, že olej prská všude okolo,“ vzpomíná Vlasta Lacina Jiroš, tehdejší šéfkuchař Mánesky. Tagliatu si dodnes můžete dát ve všech podnicích Ambiente s italskou kuchyní.

View post on Instagram
 

Salát s avokádem a gorgonzolou

V italských konceptech si můžete poručit i legendární salát. Kompletní recept vznikl v hlavě Vlasty Laciny Jiroše, který ho poprvé připravil na setkání se šéfkuchaři z různých podniků. „Jednou za čas jsme se potkali, abychom vymýšleli nová jídla a vzájemně si je ochutnávali. Mně tenkrát docházely nápady, a tak jsem smíchal avokádo, gorgonzolu, jahody, cantalupský meloun, olivy a vlašské ořechy. Je to v podstatě znouzectnost, ale tenkrát všem chutnala – a chutná dodnes,“ směje se Vlasta.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.