Sekaná
Už jste slyšeli?
Ve Valencii proběhlo slavnostní vyhlášení nejlépe hodnocených restaurací světa. V soutěži World 50 Best zvítězila restaurace Central z Limy v Peru. Její šéfkuchař Virgilio Martínez v kuchyni připravuje menu, kterým hosty provází 15 různými ekosystémy Peru, a to podle nadmořské výšky – první chod pochází z hlubin Tichého oceánu, odkud menu stoupá výš a výš, až do pohoří And. Podívejte se, které podniky obsadily dalších 49 míst.
Z Peru se vracíme do Prahy, kde provoz naplno rozjely hned 3 nové podniky. Na Letenském náměstí najdete pekárnu Cruz, která nabízí sladké i slané argentinské pečivo a výběrovou kávu.
O kousek níž, v Kamenické ulici, si můžete zajít na sendvič do Sandwich Rodea, sesterského podniku Mr. HotDoG, kde lákají na čerstvé sendviče a legendární hranolky. Zapijte to ovocným kyseláčem nebo oranžádou z rakouského vinařství Rennerundsistas.
Zkušební provoz mají za sebou i v Almě, v prostoru sdružujícím restauraci s kavárnou a vinárnou. Kuchyni má pod palcem Petr Židek z Kro Kitchen – koukněte na menu a rovnou si zarezervujte stůl.
Na výlet do Varů
Zatímco část Prahy ochutnává nové podniky, kuchaři z La Degustation Bohême Bourgeoise v čele s Oldřichem Sahajdákem odstěhovali provizorní kuchyň do Karlových Varů. Od 30. června do 8. července budou hostům servírovat tříchodové menu v Pupp Quisisana Depandance v Mariánskolázeňské ulici. Rezervace je nutná předem. Do varu Varů se vydávají i sommelieři z Bokovky, kteří rezervace přijímají na e-mailu obchod@bokovka.com.
Veškerým festivalovým chutím vyjde vstříc Kro Kitchen – jídlo, kávu i drinky si vyzvednete hned na dvou místech. V sobotu 1. července se zastavte za šéfkuchaři Tomášem Valkovičem a Jirkou Horákem alias Langoš Fryday – jak jinak než na langoše! Kdo je nestihne ve Varech, může se za nimi vydat 20. července na pražský Stalin nebo 28. července na jižní Moravu do Velkých Bílovic. Tam se chystá velké vinařské July Rendezvous, kde můžete porovnat vína od Milana Nestarce, Jaroslava Osičky, Martina Vajčnera, Dobré vinice… a spousty dalších naturálních vinařů. Lístky jsou už v předprodeji.
Na Moravu a zase zpátky
Pokud plánujete výlet na jih Moravy o 14 dní dřív, pak jste se trefili přesně do data, kdy vinařství Plenér otevírá svůj sklep, což se děje jen jednou za měsíc. Svěřte se do rukou Dominiky Černohorské a osvěžte se oranžádou Spin on Skin. Mimochodem Dominika se 3. srpna chystá do Prahy, a to s partou Mladých vinařů. „Z necek můžete celý večer ochutnávat vína všech našich členů a houpat se při tom v rytmu housových beatů,“ láká jejich facebooková událost. Jde především o představení nových členů spolku a jejich vín.
Na tour po republice se vydal projekt Víno a co. Stojí za ním lidí z brněnského Eggo a Natural Wine Shopu, kteří na každé štaci spojí síly s kolegy z branže – a napárují dobré jídlo s vínem. Sledujte jejich sociální sítě a ochutnejte, až pojedou kolem!
V Brně si dejte kafe nebo skleničku přírodního vína v Tyjátru – na nádvoří Uměleckoprůmyslového muzea se potkali zmíněný Natural Wine Shop s cateringem Dva krát dva, kteří vnášejí do prostoru vyloženě letní vibe. Brněnskou pohodu pak přenáší do Prahy kavárna a pražírna Industra Coffee, která už ladí kávovar na Vinohradech, u sekáče 1981.
Za zážitky
Osmichodovou letní večeři uvaří kuchař Petr Bartoš se svým projektem Kruh dining – 11. července bude podávat vegetariánské sezonní menu v Planetě Za, v rámci Dinner Clubu a ve spolupráci s fotografkou Adélou Zapletalovou z AB and Collective, která servis obohatí o svébytnou atmosféru.
O kulinářský zážitek se tohle léto postarají také kreativní šéfkuchaři Ambiente. Na 15. a 16. srpen připravují pop-up De Luxe – jako připomínku světové výstavy EXPO 58 v Bruselu, kde Československo vyhrálo cenu za nejlepší pavilon a také za excelentní kuchyni šéfkuchaře Floriana Zimmermanna. Tomáš, Jirka a František zrestaurovali původní receptury a v prostorách Československého pavilonu na Letné budou vydávat třináctichodovou večeři! Vstupenek rychle ubývá!
Gastro festival zažijete 19. srpna na Samotě Hanuska nedaleko Tábora, kde ZE MĚ projekt chystá 2. ročník ME ZE Festivalu. Velkolepou hostinu odvaří na ohni tým kuchařů ze ZE MĚ, zatímco o pití se postarají ciderárna Utopia, pivovar Zichovec, Landcraft Spirits a chybět nebude ani Honza Klimeš alias Euforie se svou březovou mízou. Na programu je i hudba – a vystoupení několika DJs.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.