Meče, ústřice a filmové kamery uprostřed Prahy aneb Co se dělo v Brasileiru?
Druhý nejstarší podnik Ambiente oslavil v prosinci 2022 výročí – 20 let existence. A protože jde o významné jubileum, slaví se víceméně po celý rok. K oslavám se navíc přidali i věrní hosté, mezi něž patří i zmiňovaní hudebníci a bývalý vrcholový fotbalista Pavel Nedvěd, který je také dlouholetým přítelem generálního manažera Brasileira U Žáby Radka Macury.
Oběd po brazilsku U Zelené žáby
Matěj Ruppert a Roman Holý, členové kapely Monkey Business, složili pro staroměstské Brasileiro píseň. Vznikl k ní i krátký videoklip, který se natáčel v dolních prostorách U Žáby. Atmosféra byla uvolněná, místnost (grilem) prohřátá a spíš než filmování to celé připomínalo setkání starých dobrých přátel. A přesně o to podle Matěje Rupperta šlo.
„My tam chodíme celých dvacet let a máme tu restauraci strašně rádi, a tak se z nás všech stali přátelé. Už před deseti lety, když Brasileiro slavilo první kulatiny, jsme tam s Romanem a Terezou (pozn. red.: Černochovou) vystupovali na oslavě,“ vysvětluje Matěj. Tehdy šlo de facto o spontánní akci, tentokrát byly text, hudba, scénář i hostina připravené dopředu.
Text a hudbu napsal Roman Holý, kromě Monkey Business také člen funk-rockovo-rapové kapely J.A.R. A právě funk se do skladby pro Brasileiro rozhodně propsal, spolu s Romanovým nezaměnitelným rukopisem. „Roman evidentně vycházel z toho, že je to brazilská restaurace, protože song je ovlivněný latinskou tematikou. Zároveň to ale není laciná latina,“ dodává Matěj k náladě skladby.
Na její tvorbě se podíleli i další představitelé kulturní scény (a stálí hosté Brasileira) Aňa Geislerová a Jitka Schneiderová. I ony figurují ve videoklipu, který, jak Matěj popisuje, má být o setkání dlouholetých přátel nad dobrým jídlem a pitím. „Byla tam uvolněnost, přátelství, to se natáčí samo. Parádně jsme si to užili, v Brasileiru je vždycky dobře,“ pochvaluje si Matěj. Na díle, které už se šíří po internetu a sociálních sítích, se podíleli také zpěvačka Tereza Černochová, kameramani Honza Pivoňka, Filip Kaleta a zvukař Petr Kolev.
Večeru vládly ústřice, mořské plody, brazilské víno, konkrétně Pinot grigio, caipirinha (tradiční brazilský koktejl z cachaçy, třtinového cukru a limetky) a samozřejmě i maso, které pasadoři odkrajují z mečů.
„Mně v Žábě asi nejvíc chutnají krevety, ty jsou prostě fantastické, a grilovaný ananas. A nesmím zapomenout na vanilkovou zmrzlinu obalenou v pistáciích a utopenou v čokoládové polévce. Tam se musí zhřešit!“ uzavírá frontman kapely Monkey Business.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.