Nejlepší zmrzlina v Praze? Vyzkoušejte našich 6 tipů!
Crème de la Crème
Zmrzlinář Honza Hochsteiger vytváří pro každou zmrzlinu speciální recepturu, z nichž většina je bezlepkových. Řadu surovin si vyrábějí sami, nebo je osobně dovážejí od českých farmářů či ze zahraničí – pro pistácie vyrážejí na Sicílii, na nejchutnější citrony světa zase do italského Sorrenta. Zajímavé jsou variace s alkoholem – mojito, pomerančová s campari nebo baileys. Legendární zmrzlinářství má v širším centru Prahy už pět poboček.
Zmrzlinář
Minimalistický interiér i design vládne zmrzlinárně ve Slezské ulici na Vinohradech. Stejně minimalistické jsou receptury rodiny Hrivňáků, která zmrzlinu vyrábí už od roku 2008. Sázejí výhradně na čerstvé suroviny, a jak sami říkají, jejich zmrzlina chutná pokaždé jinak – někdy podle zralosti ovoce, jindy zase podle nálady zmrzlináře. Pro zpestření přidali letos do nabídky ledovou tříšť. A víte, co je sorbetsecco? Přece prosecco se sorbetem! Dopřejte si prosecco s kteroukoli příchutí, kterou zrovna uvidíte na pultu.
Angelato
Rodinná firma inženýra ekonomie Zlatka Kebakoského byla mezi řemeslnými zmrzlinárnami průkopníkem. Pozornost si získali nejen poctivými recepturami, ale hlavně netradičními příchutěmi, díky nimž Češi odložili stereotyp, že zmrzlina musí být jen z mléka nebo ovoce. Sami se přesvědčte v jedné ze čtyř pražských poboček a vrhněte se do testování příchutí, jako je jasmínová rýže, olivový olej s bazalkou nebo šeřík. Každý měsíc vyhlašují příchuť měsíce a obměňují paletu smetanových zmrzlin i sorbetů. Aktuální nabídku najdete na instagramu.
Puro Gelato
Nejsem zmrzlina, jsem gelato! To je slogan pražské zmrzlinárny Ludmily Abrhám, která se svým gelatem získala 1. místo v italské soutěži Gelato World Tour. A v čem je gelato jiné než zmrzlina? Obsahuje méně tuku, ale i vzduchu, proto je krémovější a musí se nabírat špachtlí. Taky je chlazené na vyšší teplotu než klasická zmrzlina, proto s konzumací neotálejte. Provozovny najdete na 5 místech v Praze – mrkněte do naší mapy.
Myšák
Vlastní zmrzlinu začala nedávno vyrábět i cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici. Po strastiplné cestě plné zkoušek a testování dovedl cukrář Lukáš Pohl zdejší zmrzlinu k dokonalosti. Pro inspiraci i suroviny si dojel až na Sicílii! A jak to dopadlo? Dejte si kopeček do kornoutu či do vyhlášeného poháru Myšák s griliášem a karamelem, anebo si odneste kelímek plný zmrzliny domů do mrazáku.
Šabatovo zmrzlinářství
Nováček na pražské scéně – v centru je najdete pouze na náměstí Jiřího z Poděbrad. Můžete si ovšem udělat výlet do Kunratic, Jesenice nebo Týnce nad Sázavou. Na webu o sobě píšou, že jsou rodinné zmrzlinářství zaměřené na nekompromisní kvalitu. Běžte se přesvědčit a ochutnejte jednu z jejich 80 receptur!
Tip nakonec:
Pizza Nuova, Pasta Fresca, Pastacaffé, Brasileiro
Ano, čtete dobře! Všechny tyto podniky totiž nabízejí velmi speciální dezert – vanilkovou zmrzlinu obalenou v pistáciích a zalitou horkou mléčnou čokoládou. Je to nejstarší dezert Ambiente a hosté ho milují už více než 20 let!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.