Otevírá Marie B – uvolněná restaurace bez menu
Tým lidí z michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise otevřel nový podnik – restaurace Marie B vyrostla v Dlouhé ulici v centru Prahy. Šéfkuchař Jiří Šoura servíruje hostům gastronomický zážitek, který spojuje tradiční českou kuchyni, kreativní přístup a kvalitní suroviny. Na podnik navazuje vinotéka Vin de Marie.
Ambiente se rozrostlo o Marii B. Název restaurace odkazuje ke kuchařce Marie B. Svobodové, z níž pravidelně čerpá i kuchařský tým La Degustation Bohême Bourgeoise. Tam sedm let působil šéfkuchař nového podniku Jiří Šoura a nyní s Oldřichem Sahajdákem rozšířili své teritorium.
V Marii B nabízejí české recepty v netradičním pojetí. Menu obměňují podle dostupných surovin, čtyřchodové obědy a večeře servírují formou carte blache – jídlo hostům odprezentují až poté, co dojedí, a jen pokud to budou lidé u stolu chtít.
„Carte blanche je pro hosty legrace. Užijí si dobré jídlo a můžou při tom hádat, jestli právě dojedli vepřové, nebo telecí. Zároveň má spoustu výhod pro kuchyni – jsme kreativnější a kompletně zpracováváme veškeré suroviny. Bez pevného lístku můžeme měnit nabídku i v řádu hodin a pohrávat si s ní,“ vysvětluje koncept Jiří Šoura.
O vína se bude v Marii B starat Zdeněk Oudes, head sommelier z La Degustation Bohême Bourgeoise. Pod jeho vedením vznikla ve vedlejším prostoru vinotéka Vin de Marie. Přes den si tam můžete koupit víno domů, nebo u něj rovnou posedět, večer se vinotéka propojí s Marií B.
Díky spolupráci s DSC Gallery zdobí prostor dílo berlínského umělce Anselma Reyleho. Ten je známý svými multimediálními instalacemi, které zahrnují i sochy a neonová světla a vyzývají k dialogu o roli modernismu v současnosti. V Marii B tak uvidíte dva obrazy ze zbytků látek a neonů coby další dotek autenticity v dosud nezrekonstruovaném domě.
„Anselmův styl se potkal s našimi představami o Marii B a krásně se propojil s vizuální identitou od Aleše Najbrta. Líbí se nám, jakým způsobem zachovává omšelé věci – zasazuje je do současného světa. Jeho přístup se navíc v mnohém prolíná s tím, co tvoříme my v pražském rozměru,“ vysvětluje designér Michal Froněk ze studia Olgoj Chorchoj, které navrhlo interiér podniku.
Marie B sídlí v domě U Zeleného stromu, který patří židovské obci a je unikátní tím, že se doposud nerekonstruoval. „Prostor se díky tomu pyšní autentičností, kterou nestihly překrýt nové povrchy. Klenbu i stěny jsme natřeli tak, aby si zachovaly patinu, mobiliář zase musel respektovat daný prostor a nedotýkat se klenby ani stěn. Nechtěli jsme vrtat do stropu, a proto se vyrobila konstrukce stylizovaná do jakéhosi stromu z trubek a světel,” říká Froněk a doplňuje:
„Tvoříme atypický interiér a vkládáme do něj náročné komponenty. Mobiliář i lustry na téma bílkoviny vytvořil Jakub Pollág se svou firmou zeitgeist.limited, předlohou mu byly makrozáběry proteinů." Další podmínkou při návrhu interiéru byla přenositelnost. Až jednou dojde k rekonstrukci, prostor by se měl snadno vymontovat a přemístit.
Za logem a vizuální identitou stojí Studio Najbrt. „Marie B. Svobodová v roce 1894 vydala kuchařku, která je biblí pro kuchaře této restaurace. Neonovým logem značky se chceme prosadit mezi tagy, kterými je posetý vstup do podniku. Proto jsme zvolili typografickou kombinaci, která je trochu dekadentní a zároveň zářivá jako plastiky Anselma Reyle v interiéru restaurace,“ komentuje spolupráci designér Aleš Najbrt.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.