Pizza Nuova je mezi 50 nejlepšími pizzeriemi Evropy!
Všechno to začalo nominací, respektive nenápadnou návštěvou komisařů z asociace 50 Top Pizza. Kdo a kdy zapsal Nuovu na nominační seznam, nejspíš zůstane tajemstvím. „Funguje to jako Michelin. Komisaři chodí po pizzeriích, ochutnávají jídlo a z toho jim vykrystalizuje padesátka nejlepších,“ vysvětluje Ondřej.
50 TOP Pizza se v pizzařské komunitě považuje za jednu z nejprestižnějších a nejuznávanějších soutěží v Evropě i na světě. I proto si lidé z Nuovy tolik považují toho, že zabodovali. „Jsem na to hrdý tím spíš, že ve výběru nejsou žádné takhle velké restaurace. Jsou tam samé malé podniky, a my jsme schopní udržet kvalitu i ve větším objemu. Než jsme odletěli do Barcelony, upekli jsme za pátek, sobotu a neděli 1400 pizz,“ chválí svůj tým Ondřej. Zatímco většina oceněných pizzerií vděčí za svůj úspěch italským pizzařům, Nuova je mezi hrstkou těch, jejichž šéfpizzař je jiné národnosti. O to víc se úspěch cení.
Slavnostní vyhlášení probíhalo v Barceloně. Možná se ptáte, proč ne v Neapoli nebo Římě. Itálie má totiž vlastní soutěž 50 TOP Pizza. „Je to dané mimo jiné koncentrací pizzerií v Itálii. Asi by vůči zbytku Evropy nebylo fér, kdyby do mezinárodní soutěže byly zahrnuty i italské pizzerie,“ uvažuje Ondřej.
A proč zrovna Barcelona? Dost možná proto, že právě tady sídlí podnik Sartoria Panatieri, který získal pomyslné zlato. Šéfpizzaři Rafa Panatieri and Jorge Sastre byli oceněni dokonce za konkrétní pizzu – salsa de tomatoes cherry asados, mozzarella y holandesa de albahaca.
Druzí se umístila kodaňská restaurace Bæst v čele se šéfkuchařem Christianem Puglisi, který si za inspiraci vzal domovskou neapolskou pizzu a přetvořil ji k chuti Severoevropanů – těsto je kváskové, výsledkem je tedy výrazná, lehce nakyslá chuť.
Bronz si odnesli londýnští 50 Kalò, kteří byli stejně jako Sartoria Panatieri oceněni za konkrétní recepturu – smažený pasta koláč. Jak ho šéfkuchař Ciro Salvo připravuje, se můžete na vlastní chuťové buňky přesvědčit, až příště vyrazíte do Londýna. Jeho pizzerie stojí přímo v centru, na Trafalgarském náměstí.
Italská škola
I za úspěchem Pizzy Nuovy částečně stojí italský um. Když Pizza před téměř sedmnácti lety otevírala, pec obsluhoval Francesco D’Elia z Neapole. Z týmu, který tehdy v začátcích zaučoval tým, tu dnes působí jen Ondřej Lufinka. „Člověk to zkrátka musí mít rád stejně jako Ital. Od surovin přes technologie a přístup."
Krátký výlet do Barcelony si spolu s pizzařem Ladislavem Švecem, zástupcem šéfkuchaře Filipem Langrem, generálním manažerem Markem Landsingerem a kreativním šéfkuchařem Františkem Skopcem moc užil. „Fanda má v Barceloně sestru, takže jsme od ní měli skvělá doporučení – ochutnali jsme paellu v jedné z nejlépe hodnocených restaurací. Stihli jsme i trhy a tapas,“ bilancuje Ondra španělsko-italskou gastronomickou výpravu, korunovanou mezinárodním úspěchem.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.