Sekaná 12.
Čína na Vinohradech
Vinohrady mají novou restauraci. Pozor – pálí! Zatím běží zkušební provoz, ale podle návštěvnosti se zdá, že jedna z nejpálivějších čínských kuchyní má v Praze úspěch. V Chi Xiao Mian vám naservírují beef hot pot nebo tradiční čínské vaječné nudle, jídla typická pro oblast Čchung-čching, kde se používá velké množství bílého a sečuánského pepře.
Divadelní kavárna
Kdo je z Dejvic (nebo tam rád jezdí třeba za kulturou), může se radovat z nové Kavárny Dejvického divadla. Zatím také jenom zkouší provoz, ale jeden z provozovatelů – Standa – moc dobře ví, jak to na kavárenské scéně chodí. Za sebou má otevření nuselské Zašívárny i podolské Čekárny. V Dejvicích na vás čeká obědová nabídka, výběrová káva i sladké.
Kousek Argentiny v Praze
Na Letné se rýsuje argentinská pekárna! V panadérii a rotisserii Cruz budou péct především sladké z listového těsta a připravovat kávu. Otevíračka proběhne každým dnem. Prozatím se můžete pokochat na jejich instagramu.
Káva, večeře i koktejl
Konkrétní obrysy dostává restaurace a vinárna Alma, která otevře v kouzelné ulici v Jirchářích. Od spoluautora a šéfkuchaře Petra Židka víme, že od 1. května budou s kolegou Michalem Daňkem zkoušet v kuchyni jídla, která vám brzy naservírují. Součástí restaurace, kde se budou podávat také koktejly a naturální vína z celé Evropy, je i kavárna s domácím pečivem. „S Almou prostě můžete být od první ranní kávy až do skleničku na dobrou noc,“ popisují koncept autoři projektu.
Novinka v Šumperku
Dál od Prahy, konkrétně v Šumperku, je v procesu další projekt – restaurace PERK. Stojí za ní Jirka Giesler ze šumperské pražírny kávy Pikola a šéfkuchař Honza Malý, který dříve vařil coby sous-chef v karlínské Esce a později v olomoucké Long Story Short Eatery & Bakery. Restaurace by měla otevřít v červnu a bude patřit ke stejnojmenného hotelu.
Zase ty pop-upy!
Už 3. května proběhne další Zkouška sirén v Umu – pop-up kreativních šéfkuchařů Ambiente vám předloží ochutnávku toho, co se právě inovuje a zkoumá na Národní 28. O týden později tam proběhne vzdělávací seminář Ke kořenům, tentokrát na téma mléko. 9. a 10. května vyjedou kuchaři nejen z Ambiente na farmu, absolvují degustaci a uvaří několikachodové menu pro své blízké. 11. května se pop-up zopakuje pro veřejnost – zážitek si můžete rezervovat ještě dnes.
Ve čtvrtek 4. května můžete zajít do Holešovické tržnice na Pastrami pop-up. Sendviče z marinovaného hovězího masa vám připraví Big Smokers, Take Eat EZ nebo Meat Vandals. O dobré pití se postarají Vinograf, Slowcafe, Movebar a další. Mimochodem právě Big Smokers rozjedou v květnu pořádné sendvičové rodeo!
Kuchařská soutěž
4.–6. května se koná národní kolo kuchařské soutěže Bocuse d‘Or! Mezi finalisty patří Dominik Unčovský, který dříve působil například v pražském Sanshu, Martin Staněk (člen Národního týmu kuchařů) nebo Vojtěch Petržela, kterého můžete znát třeba z Výčepu. Vstupenky a detailnější program soutěže najdete na stránkách události.
Máme dobrou zprávu pro fanoušky fermentace! Do tisku nedávno zamířila nová kuchařka od fermentátorů ze Zkvašena. Než se objeví v prodeji, hledejte inspiraci na jejich blogu – a přibližte se světu mikrobů.
Finediningová četba
Teprve před pár dny vyšla z tiskárny kniha šéfkuchařky Manoelly Buffary Manu: Recipes and Stories from My Brazil – něco mezi kuchařkou a cestopisem, který mapuje kulinární tradici Brazílie i cestu profesionálky s velkými vizemi. Šéfkuchařka, které se přezdívá Manu, vede stejnojmennou restauraci – a drží si místo mezi padesátkou nejlepších podniků v Latinské Americe. P.S.: Titul jsme už zahlédli v Booktherapy!
Nakladatelství Phaidon nedávno přišlo s novinkou Ikoyi: A Journey Through Bold Heat with Recipes od šéfkuchaře Jeremyho Chana z londýnské michelinské restaurace Ikoyi. V knize si projdete Jeremyho kulinářskou cestu od Kanady přes Hongkong až do Evropy, včetně osobních příběhů.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.