facebook
instagram

Povelikonoční sekaná

18. dubna 2017
Shrnuli jsme pro vás novinky z gastronomie za poslední dny. Anthony Bourdain má nový cestovatelský web o jídle, Praha cronuty a Noma to rozjela v Mexiku.

Praha má cronuty
S cronuty poprvé přišel cukrář Dominique Ansel, když se pokusil vytvořit hybrid mezi americkým donutem a francouzským croissantem. Výsledkem je zázrak, na který se v New Yorku stojí i několikahodinové fronty, a cronuty za pět dolarů se pak na černém trhu přeprodávají i za sto. Vlastní verzi teď představila pekárna Oh Deer Bakery v Bělehradské ulici v Praze. Vypukne stejné šílenství jako v New Yorku?

View post on Instagram
 

V Mexiku už se servíruje
René Redzepi zavřel restauraci Noma v Kodani a se všemi zaměstnanci odletěl do Mexika. Minulý týden tam začali servírovat večeře hostům, kteří si koupili lístek za 600 dolarů (plus daň, plus tip). Pokud vás zajímají podrobnosti, všechno o téhle mexické show shrnul Eater.

View post on Instagram
 

Anthony Bourdain vám naplánuje dovolenou
Americký kuchař Anthony Bourdain spustil skvělý cestovatelský web ke svému pořadu o jídle a cestování Parts Unknown (můžete ho sledovat na českém Netflixu). U každé destinace, kterou prozkoumal, nabízí tipy na gastronomické zážitky. Letošní dovolenou plánujte tady.

Jamie Oliver otevřel restauraci na letišti ve Vídni
Kvůli Brexitu chystá zavřít šest ze svých dvaačtyřiceti italských restaurací v Británii. Na vídeňském letišti teď ale otevřel bistro s rychlým občerstvením Jamie’s Deli. Během příštího roku tam rozjede další dva podniky – Jamie’s Italian a Jamie Oliver Bar.

Povelikonoční tip
Hanka Michopulu z chlebíčkového bistra Sisters se byla podívat před svátky na slepičí farmě u Matoušků. Dostala tam tip na snadné loupání vajec natvrdo a šíří ho dál. Žádný ocet, žádná sůl – ideální je uvařit vejce skladovaná 6 až 8 dní. Pak ze skořápky vyklouznou mnohem ochotněji než ta čerstvá.

Haló kolem Kantýny
Zelenému čtvrtku vládl na českému internetu článek z komunistických Haló novin s titulkem Kantýna dražší restaurantu. Trefa do červeného?

Kritika World’s 50 Best Restaurants
Prestižní gastronomický žebříček má i stinné stránky. Kritici upozorňují na sexistickou skladbu vítězů (v top padesátce najdete pouze tři ženy) a také na to, že je to poněkud snobská záležitost. Třeba večeře v Eleven Madison Park pro dva vyjde s vínem na víc než 1000 dolarů.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme