Proč je důležité, jak jídlo vypadá na talíři?
V lidském životě je zrak dominujícím smyslem. Proto hostům tolik záleží na prezentaci jídla, vzhledu restaurace, osvětlení nebo talířích. Zrakový vjem nám však umí i lhát – a mnoho příchutí vnímáme hlavně podle barvy. „Když Heston Blumenthal obarvil řepné bonbóny na oranžovo a pomerančové na červeno, zmátl většinu hostů,” říká Jana Bilíková. A podobně se nechají nachytat i odborníci: „Když bílé víno obarvíte na červeno, sami sommelieři v něm cítí tóny červeného.”
Oxfordská studie tvrdí, že hezky naaranžované jídlo lépe chutná. „Účastníkům experimentu naservírovali stejný salát ve třech různých prezentacích – umělecky, běžně jako doma, nebo se všemi surovinami zvlášť. Pečlivěji naaranžovaný salát chutnal všem víc a hosté se navíc shodli, že by za něj byli ochotni i víc zaplatit. Podle nich se totiž v hezké prezentaci odráží kuchařovo úsilí a smysl pro detail,” popisuje Jana.
„Vzhled jídla dnes dostává nový rozměr také díky sociálním sítím. Každý host je potenciálním fotografem, jehož fotku mohou vidět tisíce dalších lidí,” upozorňuje Jana.
Vypadám krásně a ještě líp chutnám
Ještě, než se nám jídlo dostane do pusy, posuzují ho naše oči a dělají si obrázek o tom, jak bude chutnat. „Plating pracuje s psychologií prvního dojmu – pokud je špatný, jde ho částečně napravit skvělou chutí, ale je to mnohem složitější, než když jídlo rovnou dobře vypadá,” varuje Jana.
Plating je nedílným krokem při přípravě každého chodu, ale kuchařské školy se mu příliš nevěnují – a to je škoda. „Plating je technikou, která ukazuje respekt k danému jídlu, dovoluje mu sebevědomě mluvit samo za sebe a na hosta udělat nezapomenutelný první dojem.
9 plating tipů podle Jany Bilíkové
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.