Sekaná 32. týden
Rozchod roku
Společně vybudovali restaurační impérium Make it Nice s podniky na několika kontinentech, včetně nejlepší restaurace na světě Eleven Madison Park. Teď šéfkuchař Daniel Humm a generální manažer Will Guidara oznámili, že po osmi letech společného podnikání půjdou každý vlastní cestou.
„Žádná z našich restaurací se nebude zavírat a všechny naplánované projekty dokončíme,“ napsali v e-mailu svým zaměstnancům. Oficiálně se k důvodu rozchodu zatím nevyjádřili, ale údajně měl každý z nich jiné představy o budoucím směřování jejich byznysu. Spekuluje se, že Humm odkoupí podíl svého společníka a Will Guidara si založí vlastní skupinu restaurací.
Gordon Ramsay zase kritizuje…
...tentokrát kuchaře, kteří dobrovolně „vrátili“ michelinské hvězdy. „Je to úplná blbost,“ nechal se slyšet tento týden. „Ať už jde o Emmy, Oscara, nebo michelinskou hvězdu, je to třešnička na dortu, a to je nejen pro šéfkuchaře, ale pro všechny zaměstnance a ti si ocenění zaslouží stejně jako majitel,“ řekl. Navíc mají prý hvězdy sloužit hlavně cestovatelům, kteří hledají dobrý podnik.
Cedule
Jsou důležitější, než si myslíte. „Obvykle je to jedna z prvních věcí, které si všimnu před restaurací i pak uvnitř, a nemyslím si, že jsem výjimkou. Přesně to je totiž jejich účel – upoutat pozornost. Restaurační tabule, denní nabídky, venkovní áčka, poutače – plochy, které hosty informují o tom, co si dnes můžou objednat nad rámec stálého lístku, a ty ještě nerozhodnuté chtějí vtáhnout dovnitř,“ píše ve svém sloupku Filip Trčka. „Věřím, že čistá, srozumitelně a úhledně napsaná tabule bez chyb dokáže zázraky.“
(Ne)ekologická brčka
Chtěli zachránit planetu, a hlavně zahrát na ekologickou notu u svých zákazníků. Je z toho ale problém, který teď v McDonald’s řeší celý tým PR specialistů. Co se stalo? V Británii fastfoodový řetězec nedávno nahradil plastová brčka papírovými. Vypadalo to jako krok správným směrem – dokud McDonald’s nepřiznal, že nová brčka jsou tak tuhá, že se stejně nedají recyklovat.
Filosofie Jana Hartwiga
Úspěch si tvrdě odpracoval, ale zástěru a horko v kuchyni by neměnil za nic na světě. Má jasnou představu o tom, co bude zítra, ale svoji kuchařskou budoucnost nechává otevřenou. Co inspiruje šéfkuchaře Jana Hartwiga a jak ho změnily tři michelinské hvězdy?
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.