facebook
instagram

Sekaná 35. týden

1. září 2017
Na konec týdne pro vás máme rozhovory se dvěma zásadními muži Ambiente, smutné vinařské novinky z jihu Francie a dokument Anthonyho Bourdaina, který zatočí s plýtváním surovinami.

Bourdain v kinech

Trailer k novému dokumentu Anthonyho Bourdaina je venku. Film Wasted se zaměřuje na problém s plýtváním jídlem po celém světě a do kin se dostane 13. října. V devadesáti minutách společně s exkluzivními hosty, jako je Dan Barber nebo Massimo Bottura, vysvětlí, jak suroviny, které v kuchyních běžně končí v koši, naservírovat jako delikatesy.

Těžký rok pro víno

Na jihu Francie blokují místní vinaři kamiony převážející víno a jejich obsah vypouštějí na silnici. Frustrace z levnější konkurence ze Španělska a Itálie se vyhrotila natolik, že vzduchem proletělo i pár Molotovových koktejlů. Tenhle rok vínům tak nějak nepřeje – kvůli teplému březnu a zmrzlému dubnu čeká Francii zřejmě nejchudší sklizeň vína od roku 1945.

Kam směřuje Ambiente?

Výkonný ředitel Ambi CZ Mirek Bouchal v rozhovoru prozradil, jak Ambiente zvládá rychlejší tempo, jaké jsou plány do budoucna i jak v gastronomii zajistit dostatek kvalitních lidí. „Měl jsem pocit, že jestli se teď něco nestane, bude to fakt průšvih. A to byl moment, kdy jsme na nedostatek zaměstnanců v restauracích začali reagovat,“ řekl.

Kuchař není soudce

„Prosím rajčatovou polévku bez rajčat, svíčkovou s kolínky a poloviční věneček.“ Nesmysl, nebo právo hosta? S Tomášem Karpíškem jsme se bavili o tom, do jaké míry vyhovět přáním hostů, pokud jde o úpravy jídel. Může totiž jít o kosmetickou změnu, ale taky o kompletní překopání toho, jak kuchaři daný chod vymysleli…

Zrušené rezervace jsou peklo...

...zvlášť pro menší restaurace. Na serveru Munchies tohle téma nakousl majitel jistého podniku, který hodlá raději zůstat v anonymitě. Nespolehliví hosté můžou s chodem i profitem restaurace pěkně zamávat. I proto jsme nedávno sepsali 3 důvody, proč si rezervovat stůl v restauraci. Sharing is caring!

Pojďte to změnit!

Kuchařský veterán Paul Sorgule se naštval. Na svém blogu vyjmenoval dvacítku věcí, které by se v tomhle byznysu měly změnit. Vadí mu, jak jsou kuchaři podhodnocení, že neexistuje žádná pořádná a zároveň dostupná odborná škola, a pokračuje dál. Svou práci miluje, ale…

Nostalgie na talíři

Podle Davida Changa je tajemství té nejlepší chuti zakódované hluboko v našich vzpomínkách z dětství. Jenže propracovat se k nim je dost náročné. A některé věci bohužel už nikdy nebudou chutnat přesně tak, jak si je pamatujeme. Proč? Vysvětlit se to pokusila Stella Sparks.

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme