Sekaná 45. týden

Budoucnost (nebo konec) gastronomie
Virtuálních restaurací je v USA už na 800. V pozadí těchto podniků stojí Uber Eats, odnož americké společnosti Uber. Jídlo si objednáte v aplikaci a během třiceti minut už před domem čeká auto s donáškou. Restauraci, ve které jídlo uvařili, nemůžete fyzicky navštívit, vznikla pouze za účelem online objednávek. Každý měsíc otevře Uber Eats desítky dalších. O konceptu přitom nemusí příliš přemýšlet – řídí se tím, jaký typ jídla lidé v dané oblasti zrovna vyhledávají.
„Fäviken jsem málem zavřel.“
Dvě michelinské hvězdy, žádné finanční ani personální problémy. Přesto šéfkuchař Magnus Nilsson nedávno v rozhovoru pro Fine Dining Lovers prohlásil, že svou švédskou restauraci Fäviken málem zavřel. „Před nějakými třemi lety se situace dost vyhrotila. Soukromý život pro nás přestal existovat a moji obchodní partneři nebyli ochotni akceptovat, že by to mělo být jinak,“ přiznal.
Temná Noma
Podle serveru Eater vzniklo nové menu dánské Nomy přímo v pekle. Kachna bez hlavy jeden chod, hlava bez kachny druhý chod. Křidýlko ani noha nesmějí chybět. Aktuální jídelní lístek je temný, gotický a morbidní. A zásah na sociálních sítích veliký.
Strouháte sýr správně?
Pravděpodobně ne. Videoukázka, podle níž si máte struhadlo otočit na prkénku podélně a sýr z něj pak vysypat jako ze zásobníku, minulý týden obletěla celý svět. Teď už budeme vědět.
Kebab Davida Changa
S korejským twistem. Šéfkuchař David Chang rozšířil své impérium o další podnik, malé bistro Bāng Bar, které se zaměřuje na wrapy s grilovaným masem. Na tomto konceptu údajně Chang pracoval „celé roky“ a Newyorčané to ocenili hned první den. Stánek musel zavřít už po třech hodinách a objednávky bylo třeba omezit na dva wrapy na hlavu.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.