facebook
instagram

Sekaná 45. týden

8. listopadu 2018
David Chang se pustil do grilování masa, Uber Eats ovládá trh s donáškou jídla a v Nomě mají nové gotické menu plné uříznutých kachních hlav. Šéfkuchař Magnus Nilsson nám prozradí, proč před lety skoro zavřel Fäviken, a konečně se naučíme správnou techniku strouhání sýra.

Budoucnost (nebo konec) gastronomie

Virtuálních restaurací je v USA už na 800. V pozadí těchto podniků stojí Uber Eats, odnož americké společnosti Uber. Jídlo si objednáte v aplikaci a během třiceti minut už před domem čeká auto s donáškou. Restauraci, ve které jídlo uvařili, nemůžete fyzicky navštívit, vznikla pouze za účelem online objednávek. Každý měsíc otevře Uber Eats desítky dalších. O konceptu přitom nemusí příliš přemýšlet – řídí se tím, jaký typ jídla lidé v dané oblasti zrovna vyhledávají.

„Fäviken jsem málem zavřel.“

Dvě michelinské hvězdy, žádné finanční ani personální problémy. Přesto šéfkuchař Magnus Nilsson nedávno v rozhovoru pro Fine Dining Lovers prohlásil, že svou švédskou restauraci Fäviken málem zavřel. „Před nějakými třemi lety se situace dost vyhrotila. Soukromý život pro nás přestal existovat a moji obchodní partneři nebyli ochotni akceptovat, že by to mělo být jinak,“ přiznal.

View post on Instagram
 

Temná Noma

Podle serveru Eater vzniklo nové menu dánské Nomy přímo v pekle. Kachna bez hlavy jeden chod, hlava bez kachny druhý chod. Křidýlko ani noha nesmějí chybět. Aktuální jídelní lístek je temný, gotický a morbidní. A zásah na sociálních sítích veliký.

View post on Instagram
 

Strouháte sýr správně?

Pravděpodobně ne. Videoukázka, podle níž si máte struhadlo otočit na prkénku podélně a sýr z něj pak vysypat jako ze zásobníku, minulý týden obletěla celý svět. Teď už budeme vědět.

Kebab Davida Changa

S korejským twistem. Šéfkuchař David Chang rozšířil své impérium o další podnik, malé bistro Bāng Bar, které se zaměřuje na wrapy s grilovaným masem. Na tomto konceptu údajně Chang pracoval „celé roky“ a Newyorčané to ocenili hned první den. Stánek musel zavřít už po třech hodinách a objednávky bylo třeba omezit na dva wrapy na hlavu. 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme