facebook
instagram

Sekaná 51. týden

21. prosince 2018
Velké čokoládové neštěstí v německém městečku Werl, nový pivovar Dva kohouti v Karlíně a první vakcína pro včely. K poslední letošní Sekané vám přejeme sladké Vánoce, třeba s čokoládovým polínkem od Pierra Hermého.

Dva kohouti jsou venku!

Dva kohouti spojují dvě řemesla: pivovarnické a výčepní. V pivovaru v domě U Města Hamburku se v první půli dne vaří místní ležák, od odpoledne pak berou za kohouty výčepní. Zakladateli pivovaru jsou sládek Adam Matuška a mistr výčepní z Lokálů Lukáš Svoboda, podporovaní lidmi z Ambiente.

View post on Instagram
 

Sladké Vánoce podle cukrářských hvězd

Jak vypadají vánoční výtvory ve vyhlášených cukrářských buticích? Stačí se podívat na instagramové účty Dominiqa Ansela, Ernsta Knama nebo Pierra Hermého. Vánoce z cukru mají podobu vánočních polínek Bûche de Noël a dezertů, které jsou k nerozeznání od klasických vánočních dekorací. Podívejte se sami.

View post on Instagram
 

První vakcína pro včely

Ochránit je má hlavně před morem včelího plodu, který má na svědomí vymírání včelích populací na celém světě. „Včely nemají vlastní protilátky, a proto u nich, na rozdíl třeba od savců, nefunguje imunitní paměť, která by zabránila opětovné nákaze u další generace. Nová vakcína obsahuje speciální směs aspektů patogenu a dalších látek. Aplikuje se tak, že se na kousku cukrovinky podá včelí královně. Protein se dostane do vajíček a vakcína se tak rozšíří do celého chovu,“ popsaly serveru Munchies vědkyně Dalial Freitak a Hali Salmela z Helsinské univerzity.

Čokoládové neštěstí

Z továrny v německém městečku Werl vytekla minulý týden na ulici tuna čokolády. Hasiči museli vyteklou čokoládu odklidit na stranu a silnici uzavřít, dokud nenastoupila speciální úklidová jednotka. „Přesto se obyvatelé Werlu nemusejí obávat nedostatku čokolády na Vánoce,“ ujistil novináře mluvčí místních hasičů.

View post on Instagram
 

9 tipů, jak přežít Vánoce v restauraci

Každý rok je to stejné – dvakrát tolik hostů než jindy, velké rezervace a natlakované emoce personálu, který marně hledá čas i na rodinu, natož na sebe. Pro číšníky, kuchaře i manažery znamenají Vánoce nepřetržitý maraton. Jak doplnit energii a vydržet až do Silvestra? 

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme