Sekaná 7. týden
Naturálně, kolektivně, dobročinně pro Ukrajinu, díl druhý. 24. února uplyne rok od začátku války na Ukrajině, a pop-up Družstvo proto vyhlásil další dobročinnou sbírku pro Ukrajinu. Podpořit ji může kdokoli, nejen milovníci naturálních vín. Na minulé akci, kterou v říjnu uvařili spolu s Kro Kitchen, se vybralo 100 tisíc korun, které putovaly do Charkova k lidem zasaženým válkou. Zakoupit lístek, víno a dobrý pocit v jednom můžete tady až do konce února.
Když už jsme zabrousili na Kro Kitchen, hodí se dodat, že i ti chystají novinku. Jejich Kro rodinka se totiž rozroste o další podnik – pekárnu s bistrem Kro Vršovice. Otevřít by měli během dubna. Už teď se ale můžete těšit třeba na ořechový chleba nebo croissanty.
Z Vršovic popojdeme do Karlína, kde Kro bistro & bar společně s Liquid Office barem, Spojkou a holešovickou Garage 22 oslaví Margarita week. Co bude středobodem oslav, asi tušíte, ale je tu malý twist. Místo tequily totiž zazáří gin! Tři karlínské podniky tak propojí Habanero gin z Garage 22. Ačkoli Mezinárodní den margarity připadá na 22. únor, barmani vám drinky rádi namíchají až do 25. 2.
Jestli koktejl není váš šálek kávy, možná vás osloví čaj a s ním spojený festival Prague Tea fest. Koná se o víkendu 25.–26. února v karlínském Spektru a kromě desítek druhů sypaných čajů ze všech koutů světa budou na místě i hrnčíři s autorskou keramikou. To abyste měli z čeho čaj popíjet. Pokud držíte Suchej únor, ale i tak byste si rádi užili drink s přáteli, pak vám přijde vhod mocktail! Kam na něj zajít a co nealkoholického vám kde namíchají, se dočtete třeba ve Forbesu.
Velká věc se udála ve světě vína. V pařížské moderní čtvrti La Défense se v neděli 12. února konalo finále nejprestižnější mezinárodní sommelierské soutěže. A vítězem se stal Lotyš Raimonds Tomsons. Na druhém místě skončila Dánka Nina Jensen a třetí byl Číňan Reeze Choi. Součástí čtyřhodinového finále byla degustace naslepo i spolupráce s barmany. Více se dozvíte zde.
Bistro ve stylu pop-upu se rozhodla otevřít i slovinská šéfkuchařka Ana Roš, která patří do devítky nejlepších šéfkuchařů na světě. Podnik s názvem Ana in Slon otevře v ljublaňském hotelu Slon. Koukněte na menu!
O ženách v gastronomii (a nejen o tom) se debatuje v nejnovějším dílu gastro podcastu Lukáše Hejlíka Velká Žranice. Na tohle téma máme celkem jasný názor – a k němu tip na kuchařku Encore, která obsahuje recepty inspirované přebytky v kuchyni. Na knize se podílela stovka nejvlivnějších žen z gastronomie.
Pokud si chcete zpříjemnit ponurý únor a zkrátit čekání na jaro, doporučujeme zajít na snídani nebo týdenní spešl do holešovické Osady. Kdo hledá místo na rychlý oběd v centru Prahy, může zamířit do bistra Anežka v Anežském klášteře – třeba na talíř horké polévky. A jestli vás zajímá, co se stane, když se spojí česká a francouzská kuchyně, rezervujte si stůl ve vršovickém Ansamblu.
Řeklo se únor, ale protože je krátký, už pomalu vyhlížíme březen. Ten letos začíná ve středu a vy víte, co to znamená… Zkoušku sirén! Stejný název dostal pop-up kreativních šéfkuchařů Ambiente, kteří každou první středu v měsíci naservírují ochutnávku ze své „laboratoře“ v Umu. Menu ještě neznáme, jedno je však jisté – večeře za sympatickou cenu vám prozradí, s čím si lámou hlavu a co právě inovují. Vyrazte na Národní 28 a nechte se překvapit!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.