Sekaná 5. týden
Světoznámý dánský kuchař a gastronomický inovátor René Redzepi oznámil konec jedné velké kapitoly – kodaňské restaurace Noma. Úplné sbohem jeho tvorbě a nápadům to ale není, právě naopak. On i jeho tým se chystají od roku 2025 cestovat, degustovat a vyvíjet nové produkty. Z Nomy se tak stane laboratoř.
V pražském Goodloku začali prodávat garum! Dobrá zpráva pro všechny milovníky fermentace, japonské kuchyně nebo třeba pro ty, kteří rádi zkoušejí něco nového. Jak s ním při přípravě jídla naložit, jsme vám popsali tady.
Jedna dlouho očekávaná otvíračka se dnes uskutečnila v pražských Dejvicích. Petr, Gabi, Zuzka a Honza alias PG Foodies a Taste of Prague společně otevřeli bistro Šodó. Tým je kompletní, menu řádně zdegustované a provoz otestovaný. Nezbývá než usadit první hosty. Držíme palce!
Další otvíračka se připravuje v Jungmannově 27, kde by mělo už začátkem března otevřít bistro Báry Karpíškové alias Bjukitchen. Zatím se můžete inspirovat recepty na Bářině blogu.
S čím se doslova roztrhl pytel, jsou pop-upy. Jestli nemáte plán na dnešní večer a máte chuť na pizzu, zajděte si do Big Smokers. V jejich open kitchen budou dneska řádit Slice Slice Baby pod taktovkou Katky Jakusové. Hned v sobotu (4. 2.) navštíví ZE MĚ projekt karlínskou pražírnu Grounds – na menu je smažené kuře a hranolky. Káva z Rusty Nails po jídle je samozřejmostí. A 9. února se holešovická Garage 22 chystá míchat ginové koktejly v nedaleké Supernově.
Bocuse d‘Or se vrací do Česka! Po dvou letech tak budou mít čeští kuchaři šanci předvést to nejlepší, co česká gastronomie nabízí. Komu vděčíme za tu čest hostovat nejprestižnější kulinářskou událost na světě, se dočtete tady. Dozvíte se také, kdo je Paul Bocuse a kdo už Česko v soutěži reprezentoval. Letošní finále vyhrálo Dánsko, naprosto famózní kulinářské umění ale předvedli všichni finalisté.
Na světě je životopis cestovatele a kuchaře Anthonyho Bourdaina. Jeho blízká spolupracovnice a asistentka Laurie Wooleverová zpovídala bezmála stovku Bourdainovi nejbližších lidí a sepsala biografii. Bourdaina, který se v roce 2018 zabil, si jeho okolí i svět pamatují jako kvalitního novináře a kulinářského dobrodruha, který se nebál ochutnat celý svět. Podrobněji o knize informoval například Respekt v článku Tonyho neotravuj.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.