Sekaná: Kalendi a Bucheck, Eggo Food Truck u Myšáka a novinky v pražské Masaryčce
Novinky z vaší čtvrti
Až se budete procházet po Malé Straně, vyzkoušejte nový podnik Spot Malá Strana – v jednoduchém a prosvětleném interiéru servírují snídaně, brunche a výběrovou kávu. Další kavárna přibyla v Masaryčce, nové budově od architektky Zahy Hadid vedle Masarykova nádraží. Kromě kávy nabízí LOKA, fungující pod hlavičkou pražírny Doubleshot, také vína z karlínského Veltlinu a čaje z Tea Mountain nebo pivo z potštejnského pivovaru Clock.
V Masaryčce se usídlila také druhá pobočka L'Osteria a láká na pizzu i pastu. Odtud se můžete vydat do Karlína, kde milovníky kultury potěší nová podoba interiéru Kasáren.
Z Karlína už je to jen kousek přes lávku do Holešovic, kde co nevidět otevře Katka Jakusová svůj pizza club Slice Slice Baby v Osadní ulici. Těšit se tam můžete i na vermuty a jiné poctivé drinky od Dušana Pavelky, kterého možná znáte z Goodloku nebo z jeho kurzů v UMu na Národní.
Na drink od zkušených barmanů si můžete nově zajít každý pátek do Supernovy, kde holešovičtí Garage 22 rozjeli pravidelný pop-up Super Garage. Míchají tam koktejly s ginem a aquavitem vlastní výroby, ale umějí to i s rumem, whisky, a dokonce i s absintem.
Na Vinohradech v Sázavské ulici se už chystá otevření Barometr Diningu. O konceptu i menu prozradil něco málo jejich instagram – zdá se, že o zeleninová jídla a sladké pečivo nebude nouze.
Když je řeč o čerstvém pečivu, už jste měli danish z nuselské – tedy už třetí – pobočky La Forme Bakery?
A jste-li doma na Praze 5, můžete si zajít na kávu i snídani do Go Francin v Nádražní ulici. Jejich kávu Francin Roasters možná znáte z pobočky na Strossmayerově náměstí. A příště ochutnejte třeba provensálské speciality ve Francouzském bistru v Košířích.
Pop-upy a festivaly
Od 25. října až do 12. listopadu běží Restaurant Week. Hosté díky němu objeví v Praze i jiných městech podniky, do kterých možná ještě nezavítali. Akce se účastní restaurace s českou, italskou, argentinskou, asijskou i středomořskou kuchyní. Na kterou máte chuť?
O nadcházejícím svátečním víkendu 28.–29. října si zajděte na slavnostní brunch do Myšáka! V cukrárně vám ho připraví v koprodukci s brněnským Eggo Food Truckem. Servírovat se budou i drinky na bázi kombuchy od JZT Ferments. Rezervace doporučena!
Pokud máte rádi maso (a sendviče), potěší vás zpráva, že Naše maso spojilo síly s letenským Sandwich Rodeem. V sobotu 4. listopadu vám společně připraví sendvič s chimichurri a plátky steaku anebo tatarákovou rolku ze stoprocentního čestru.
Podobně šťavnatý pop-up přichystali kuchaři od Kalendů u brněnského Būchecka! Přijďte 18. listopadu ochutnat jejich společné menu a okouknout nový merch za doprovodu DJe. Kam? Na Zelný trh do Brna!
Novinky z branže
Na přelomu září a října se v Brně konalo národní mistrovství v míchání kávy a ušlechtilých destilátů Coffee in Good Spirits. Mistrem republiky a nominantem na světový šampionát v Kodani – velmi těsně v boji s časomírou – se stal barista z pražské pražírny Candycane Jaroslav Slámečka. A podělil se s námi o recepturu na svůj vítězný drink! Vyzkoušejte Gloria‘s Fashion:
Gloria‘s Fashion
- 10 ml Jim Beam extra aged
- 40 ml vychlazené filtrované kávy z Candycane coffee Etiopie danche nebo jiné hodně
- fermentované kávy, připravené nejlépe aeropressem v poměru 30 g kávy na 100 ml vody
- 5 ml čokoládového sirupu Giffard
- 5 ml cukrového sirupu připraveného z pečených ananasů a badyánu
- 10 ml kokosové vody
Vymíchejte ve sklenici jako Old Fashioned a ozdobte kouskem pečeného ananasu, který jste připravovali na sirup.
Jardův tip: K drinku si pusťte navždy nejlepší hit Conga od Glorie Estefan a nahoďte party rytmus.
K počtení, poslechu i vidění
Tvůrci britského filmu Bod varu (2021) dopřáli fanouškům nášup. Na základě filmu natočili čtyřdílný seriál – a první díl už je na světě! Snímek, v němž si hlavní roli zahrál Stephen Graham, vcelku autenticky vykresluje prostředí londýnských podniku, zejména pak kuchyně za rušného večera.
Doporučujeme poslech nového dílu podcastu Podhoubí. Ondřej Šebestík vyrazil do octárny k Václavu Smolíkovi, který jemu i posluchačům dopodrobna vysvětluje veškeré postupy výroby, a hlavně přínos pití octů.
Zahřát se můžete novou kuchařkou Simply West African, kterou napsali senegalský kuchař Pierre Thiam a Lisa Katamaya, nebo si doma umíchejte koktejly podle knihy Signature Cocktails od newyorské autorky a znalkyně oboru Amandy Schuster. Francouzský šéfkuchař Jacques Pepin dal dohromady knihu Cooking My Way plnou francouzských receptů z cenově dostupných surovin. Po které novince sáhnete nejdřív?
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.