facebook
instagram

Světoznámý průvodce Gault & Millau ocenil nejlepší restaurace v Česku. Které to jsou?

29. ledna 2025
Foto: Honza Zima
Světoznámý průvodce Gault & Millau dorazil do Česka! Přináší s sebou nezávislé hodnocení restaurací a nadějný příslib, že česká gastronomie vynikne na mapě světa. Slavnostní vyhlášení se odehrálo 28. ledna a rozdávaly se na něm kuchařské čepice pro nejlepší podniky v zemi, ale například i ceny v kategoriích Mladý talent roku nebo Šéfkuchař zítřka.

Průvodce Gault & Millau má původ ve Francii, v 60. letech 20. století. Na jeho vzniku se podíleli novináři Henri Gault a Christian Millau, kteří navíc sepsali pilíře hnutí Nouvelle cuisine – a ovlivnili tím nejen vývoj francouzské kuchyně, ale i kontext světové gastronomie. 

V současné době působí Gault & Millau v 17 zemích světa – a Česko je odteď jednou z nich. Historicky první vydání českého průvodce se pokřtilo 28. ledna v Plodinové burze na Senovážném náměstí, kde se potkali šéfkuchaři z celé republiky. 

„Gault & Millau umožňuje férový přístup v hodnocení, vyzdvihuje talenty a oceňuje tvrdou práci a vášeň v našich restauracích,“ pronesl v úvodu Miroslav Lekeš, šéfinspektor českého Gault & Millau, který stál na pódiu společně se šéfovou průvodce Michaelou Židlický. Hodně štěstí, hostů a čepic popřál kuchařům taky spolumajitel rakouského Gault & Millau Karl Hohenlohe a jeho žena Martina, ředitelka Gault & Millau v Chorvatsku Ingrid Badurina Danielsson a zástupce Patricka Hayouna, prezidenta a CEO pro Francii. 

View post on Instagram
 

Čepice pro nejlepší restaurace

Průvodce mapuje všechny regiony Česka a zároveň sestavuje žebříček nejlepších podniků. Ty se bodují od 1 do 20, přičemž od 11 bodů výš se rozdávají čepice, tzv. toques. Jedna čepice patří restauracím se zajímavou kuchyní, dvě čepice se udělují za autorskou kuchyni a tři označují vysokou úroveň kuchyně. Pět jich získá ten, kdo nasadí laťku nejvýš. 

Inspektoři se řídí jednotnými mezinárodními pravidly hodnocení a soustředí se při tom jak na kuchyni, tak na celkovou kvalitu služby, na obsluhu, atmosféru nebo nápojový lístek. „Metodika Gault & Millau platí pro všechny země, kde je průvodce rozšířen, a tak se české gastronomii dostává mezinárodního srovnání. Výsledky jsou férové a myslím si, že i zasloužené,“ podotkl Miroslav Lekeš, než došlo k předávání rondonů a plakety oceněným restauracím. 

Do českého průvodce se zanesly podniky, které dosáhly na 10 bodů – za dobrou kuchyni. Jednu čepici si pro letošek odneslo 100 restaurací, dvě čepice vyznamenaly 53 podniků a tři čepice docenily těchto 11 restaurací:

Ze skupiny Ambiente se do průvodce probojovaly i tyto podniky: 

Speciální kategorie 

Čtyři čepice obdržela jediná restaurace, a to Papilio ve Vysokém Újezdě. Šéfkuchař Jan Knedla současně převzal trofej Šéfkuchař roku, za originalitu a potenciál. Český Gault & Millau kromě toho vyhlásil další tři speciální kategorie

Cenu pro Šéfkuchaře zítřka dostal šéfkuchař Otto Vašák z restaurace Essens, který by se podle inspektorů mohl brzy posunout o čepici dál, zatímco titul Mladý talent roku zviditelňuje um kuchařů do 35 let – a tentokrát upozornil na práci šéfkuchařky Barbory Šimůnkové z LEAF. Průvodce tím následuje misi zakladatelů, kteří během svých cest po Francii nacházeli talentované kuchaře, dnes kuchařské legendy, jako je Alain Ducasse nebo Joël Robuchon. 

POP je kategorie populárních podniků, ať už jsou to bistra, kavárny, nebo food trucky. Inspektoři je nehodnotí podle kritérií Gault & Millau, ale věnují jim pozornost (a místo v průvodci) za kreativní pojetí konceptu, kvalitní nabídku, ale i za přínos pro region. Popem roku 2025 se stalo brněnské bistro EGGO BreakFeast a ve stejné kategorii uspěla například i karlínská Eska, Kro Karlín, Etapa, Karel, Osada a další podniky. 

Kompletní výsledky najdete v tištěném průvodci a na webové stránce Gault & Millau.

Tečky na mapě 

Umístění v průvodci znamená poctu a svým způsobem i závazek vůči hodnotám, které kdysi uznalo hnutí Nouvelle Cuisine a které Francouzi (i skrze Gault & Millau) dodnes šíří po světě. Tou největší inspirací je přitom francouzská hrdost na vlastní tradici a touha sdílet! 

Čepice zavazuje ke kvalitě (surovin, řemesla, konceptu i lidí) a spojuje mezi sebou ty, kteří se chtějí vzdělávat, rozvíjet a zlepšovat stravovací kulturu ve své zemi. „Vážím si dvou čepic pro naši restauraci, ale větší radost mám z toho, že se v Česku vůbec něco takového děje,” komentoval akci šéfkuchař Petr Židek z Almy. 

Gault Millau je v neposlední řadě pozvánkou pro hosty a „kompasem v rozmanitém světě kulinářství”, ale taky impulsem pro kuchaře. „Díky hodnocení teď víme, jak jsme na tom v porovnání s jinými zeměmi. Myslím si, že Gault & Millau kalibruje naši, ale taky evropskou gastronomickou scénu, a tím nás všechny motivuje být lepší,” poznamenal šéfkuchař Martin Štangl. V závěru setkání zaznělo přání, aby měl žlutý průvodce do budoucna ještě více stránek s adresami dobrých podniků a vybudoval si v Česku renomé. 

„Po průvodci Michelin Guide je to určitě nejlepší nezávislé hodnocení restaurací, jaké u nás kdy proběhlo. Vnímám v tom příležitost pro celou Českou republiku,” podotkl Tomáš Karpíšek, zakladatel Ambiente, a dodal: „Gault & Millau je respektovaný ve Francii, ale i v našich sousedních zemích, a proto věřím, že se tak česká gastronomie a naše tradiční kuchyně mohou zapsat do širšího povědomí v Evropě i ve světě.” 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme