Vánoční nadílka pro labužníky
Čtení pro kulináře
V regálech knihkupectví se letos zase objevila spousta tištěné inspirace, která obohatí znalosti kuchařů i domácích kuchtíků. Z Book Therapy si můžete odnést třeba novou kuchařku šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho Flavour, která se zabývá kuchařskými metodami a dochucováním, nebo zajímavý koncept Snacky Tunes, ve kterém uznávaní šéfkuchaři sdílejí nejen recepty a zkušenosti, ale taky svoje playlisty.
Profesionálové ocení knihu šéfkuchaře Magnuse Nilsona, který odhaluje příběh a více než sto receptů ze své bývalé restaurace Fäviken, a jedinečné dílo šéfkuchaře Norberta Niederkoflera Cook the Mountain: The Nature Around You – o lokálnosti a zemědělství, tradicích a udržitelném přístupu v kuchyni, která získala tři michelinské hvězdy.
Novinkou mezi kuchařkami je Oheň a dým od Huga Hromase alias Nomadis. Naučí vás vařit na ohni a provede vás celý procesem – od vybavení přes techniky až k jednoduchým, a přesto dokonalým jídlům. Prolistovat se vyplatí taky Jedinou knihu o jídle, kterou potřebujete od blogerky a specialistky na výživu Karolíny Four, která sepsala recepty i odpovědi na spoustu otázek týkajících se stravování a nakupování potravin.
V knihovně kuchaře by nemělo chybět české vydání světového bestselleru Síla přírodní fermentace od Katze Sandora Ellixe. Pekařům a cukrářům se zase bude hodit ultimátní průvodce technikami Larousse: Patisserie & Baking s recepty a návody, jak zdokonalit přípravu těsta, práci s čokoládou a řadu jiných řemeslných dovedností.
Nejmenší strávníky to začne u stolu i v kuchyni bavit díky nové kuchařce Neplecha na plechu od Markéty Lorenc Trpišovské. Vytvořila 57 receptů na snídaně a svačiny nejen pro děti a přidala víc než stovku nápadů, jak jídla zdobit a lákavě naservírovat.
Kurzy vaření
Po teorii to chce praxi! Ve Škole vaření Laboratorio připravili dárkové poukazy na kurz vaření podle vašeho výběru, ale taky speciální online masterclass se šéfkuchařem a zakladatelem společnosti La Collezione Riccardem Lucquem.
V Laboratoriu pořídíte i luxusní vánoční balíčky. Například do balíčku Sůl nad zlato se vešel online kurz vaření, italská kuchařka, zástěra, kvalitní olivový olej a sůl Flor de sal natural Mallorca, prkénko na krájení a sleva na další kurz. Bonus: 10 % z každého předvánočního nákupu se odesílá na sbírku Energii lékařům.
Lidi z Baru
Originální dárky si můžete nechat poslat taky z Brna. Skupina Lidi z Baru otevřela zábavný e-shop, ve kterém ulovíte skvělé kousky, třeba Tekutou kuchařku a barové sklenice na koktejly, deskovou hru Tour de Bar nebo koktejlový degustační set pro dva.
Majitelé podniků, manažeři a další lídři možná bude zajímat zbrusu nová kniha Honzy Vlachynského Šéfové jsou kok*ti a fanoušci brněnských barů si rádi oblečou ponožky ze 4Pokojů nebo zimní čepici z Whiskey baru.
Jídlo spojuje! Nadace Signatures of Moravia vydala na podzim charitativní kuchařku, která má podpořit vybrané brněnské podniky. Kniha Brno na srdci, Brno na jazyku vás zavede do zákulisí i do kuchyně třiceti kaváren a restaurací, které si pak rozdělí výtěžek z jejího prodeje.
E-shop Jídlo a radost
Na nákupy se můžete vydat i do vánočního e-shopu Jídlo a radost. Čekají tu poukazy na degustace, snídaně a další zážitky z restaurací Ambiente, ale taky spousta dárků – výběrové oleje, parádní vína, koření, nože a další speciality.
Limitovanou edici představují talíře, tašky a trička s ilustracemi pozoruhodných surovin od výtvarnice Téry Šiklové. Štamgasty potěší kšiltovky z Bufetu, trička od Dvou kohoutů nebo oblíbené talíře z Lokálů.
Dárek ze Slovinska
Výjimečné překvapení pro toho, kdo sní o návštěvě jedné z nejlepších restaurací světa Hiša Franko, zařídí krabice plná lokálních surovin a výrobků z kuchyně šéfkuchařky Any Roš. Do předem sestavených balíčků si můžete nechat přidat delikatesy navíc, například kimchi, zrající sýry, fermentovanou ricottu, pesta a různé marmelády, ale taky Aninu knihu Sun and Rain s podpisem. Pozor! Čím dřív se rozhodnete, tím větší máte jistotu, že objednávka dorazí včas!
Památka na celý život
V karlínském podniku Etapa nechali podle starého nádobí po babičce zhotovit krásnou zadělávací mísu na těsto, která se tvořila ručně a vypalovala v ohni. Do košíku možná přihodíte i ošatku nebo lněný pytlík na chleba – dárky, které zahřejí u srdce nejen ty, co rádi pečou.
Několik zajímavých a lahodných darů, jako je balíček dobrot z Našeho masa, chlebové předplatné, cider z Trikolonialu nebo kombucha od JZT Ferments, můžete dokoupit na cook2help. Díky této benefiční akci přispějete na podporu Lékařů bez hranic.
Vypálené kousky z Landcraftu
Kdo si potrpí na kvalitu a pálenky, tomu se bude líbit v Tursku. V řemeslném lihovaru Landcraft si vyberete gin, brandy, likér nebo vermut z divokých bylin, koření a dalších surovin, které dávají každé lahvi nezaměnitelnou chuť i vůni. Darovat můžete také poukaz na nezapomenutelnou prohlídku výrobny s ochutnávkou pro pět osob nebo předplatné na rok 2021, které zahrnuje pět zásilek po dvou lahvích.
Pro kávomily
Milovníkům kofeinu nadchnete, když jim předplatíte výběrovou kávu. Pravidelnou dávku čerstvě namletých kávových zrn po dobu několika měsíců nebo i celého roku zajistíte v pražírně doubleshot, vzorky z více než padesáti českých i zahraničních pražíren rozesílá také Kofio.cz. Přiobjednat můžete degustační deník Kávovník, případně funkční termohrnek od Fellow Carter.
Poukaz na roční předplatné se tiskne i v ciderárně Utopia! 24 lahví suchých single cask ciderů dostane obdarovaný ve čtyřech zásilkách.
Ostrý dárek
Pikantní nápad vzešel ze spolupráce dvou férových podniků – značka Pepper Field, která vozí do Čech kvalitní pepř od malých farmářů z Kambodži, a čokoládová manufaktura Herůfek z jižní Moravy vytvořily originální sadu se třemi druhy kampotského pepře a třemi pepřovými čokoládami v obalech navržených ve studiu Butterflies & Hurricanes.
V předvánoční nabídce objevíte i jiná dárková balení s pepřem, luxusní mlýnek nebo limitovaný pepřový gin z lihovaru Landcraft.
Na stůl
Dobré jídlo a pití si zaslouží pěkné stolování a kompletní servis. Toho, kdo miluje společné chvíle u stolu, nejspíš osloví krásné lněné prostírání z Nila store nebo práce keramické značky KERA. V portfoliu má hrnečky a talíře, ale i dripper na filtrovanou kávu, klíčící misku, a samozřejmě poukaz na kurz keramiky. Znalec vína pak ocení ručně vyráběné sklenice z české sklárny Květná 1794.
Víno, víno a zase víno
Na stole by o svátcích nemělo chybět ani kvalitní přírodní pití. Winegeek.cz pro vás vybral vánoční šestici naturálních vín a připojil k ní doporučení, jakou lahev si otevřít ke kaprovi, k pohádce nebo k novoročnímu rozjímání.
Poukazy, které pomáhají
Dárkové poukazy přinesou radost nejen vašim blízkým, ale taky podnikům, které máte rádi. Vouchery na kávu, brunch nebo degustační menu, na chleba, privátní kurz přípravy kávy a na další zážitky letos vymyslela spousta restaurací i kaváren. Tyhle malé kartičky pro ně znamenají velkou podporu.
Dobrý skutek uděláte i díky poukazu na 100 večeří pro děti v sirotčinci v rámci projektu We Care nebo nákupem Oběda pro dalšího v podnicích Ambiente – za 90 korun zajistíte lidem v nouzi teplé jídlo a nápoj zdarma. Pomáhat a sdílet, třeba právě prostřednictvím jídla, se má nejen o Vánocích!
Dárky z Ambiente
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.