Za inspirací s Votre plaisir: Kam v Paříži pro sladké?
Málokdo sní tabulku čokolády na posezení bez výčitek. Lepek a cukr upadají v nemilost, takže když už si je dáme, mělo by to stát za to. A kde jinde si dopřát něco sladkého než v Paříži? Za kousek dortu tady dáte klidně sedm eur, někdy i víc, ale ani Pařížané nejedí sladkosti každý den!
Votre plaisir a jejich dezerty možná znáte z farmářských trhů. Ještě letos by si chtěli společně s Ambiente otevřít cukrářský butik, a proto se s Tomášem Karpíškem a partou kolegů vydali na týdenní inspirační cestu do Paříže.
Aktuální trendy už jsou daleko za rustikálními francouzskými pekárničkami s bagetami v proutěných košících a svazky sušené levandule. „Ochutnat v Paříži croissanty, makronky nebo éclairs napadne každého a určitě tím neprohloupí. Sám bych se asi neodvážil hledat nic jiného, ale Votre plaisir nám ukázali, že se dá jít mnohem hlouběji,“ říká Filip Šimoník, marketingový manažer a jeden z účastníků exkurze.
Hned první zastávka je ovšem v typicky francouzském podniku. Kromě butiku Votre plaisir totiž Ambiente znovuotevírá prvorepublikovou cukrárnu Myšák ve Vodičkově ulici. A Angelina by mohla posloužit jako inspirace. „Obě cukrárny mají hodně společného: otevřely na začátku minulého století a zamilovala si je řada slavných osobností. Do Angeliny chodila například Audrey Hepburn nebo Coco Chanel,“ vypočítává Tomáš Hánek, generální manažer Myšáka. Vyhlášené jsou tady opulentní snídaně nebo zákusek Mont-Blanc s kaštanovým pyré.
Makronky s wasabi
Opravdovou cukrářskou modernu představuje podnik Sadaharu Aoki, spojení Francie a Japonska. Sahadaru se specializuje na dezerty z matcha – působí exoticky, ale nebojte se vyzkoušet třeba makronky s wasabi nebo zelenou tartaletku se slaným karamelem.
To nejlepší z Francie a Japonska nabízí i Mori Yoshida, které najdete jen o kousek dál, a podobnou strategii chtějí zvolit i Votre plaisir. „Často se nás ptají, jaký nový recept jsme si z Paříže přivezli, ale takové kopírování by nikdy nefungovalo. Nechceme dělat Paříž v Praze. Z francouzské cukrařiny si snažíme odnést preciznost, práci se surovinami a touhu po dokonalosti, ale zároveň musíme umět najít ten správný poměr Francie a Česka,“ vysvětluje Gabriela Hrubec z Votre plaisir.
Kam chodí místní?
Raději než pro nové recepty si tedy s manželem Michalem jezdí pro motivaci, nadhled a inspiraci. Za týden v Paříži ochutnají na sto dortíků, nachodí desítky kilometrů a neunikne jim žádný nový podnik. „Někde se nám líbí interiér, jinde krabičky, někde zase vstřícná a milá obsluha,“ říká Gabriela. „O kvalitě samotného produktu se v Paříži vůbec nediskutuje, rozdíl tvoří detaily okolo.“
Tyhle detaily pak určují celkovou atmosféru a ta je v případě cukrárny extrémně důležitá. „Některé vitrínky s dezerty působily tak, že by tam místo nich klidně mohly být vyskládané luxusní krémy nebo šperky,“ vzpomíná Filip. „Cukrárny často mají velké prosklené výlohy, takže je hned jasné, co mají v nabídce. A když uvnitř zahlédnete i někoho z místních, můžete si být jisti, že podnik stojí za návštěvu,“ přidává tip.
Sdílejte
Francouzi jsou skuteční labužníci, na tom se shodnou všichni. Jídlo si rádi berou i s sebou, a tak řada podniků včetně cukráren nabízí krásné krabičky, které elegantně otevřete jedním tahem. Pohled na to, jak skupinka přátel společně hoduje v parku na trávě nebo na lavičce, se našim cestovatelům nabízel často. Zkuste to taky, dokud je léto!
Angelina, 108 rue du Bac
„Připadala jsem si jako ve scéně vystřižené z Obsluhoval jsem anglického krále,“ popisuje Kristýna Rakovská z Ambiente. Filip Šimoník dodává: „Čekejte úslužnou obsluhu v rukavičkách, dezerty vyskládané do pyramid a regály plné kaštanového pyré, které můžete jíst jen tak z tuby, nebo ho použít při pečení vlastních dezertů.“
Sadaharu Aoki, 65 avenue de Breteuil
Cukrář Sahadaru Aoki do Paříže přivezl kousek Japonska. Jeho dezerty působí dost exoticky, ale nebojte se vyzkoušet třeba makronky s wasabi nebo éclair s černým sezamem.
Michel Cluizel, 2 rue des Rosiers
U chocolatiéra Michela Cluizela se skvěle nakupují dárky – na výběr máte nepřeberné množství pralinek, čokolád a bonboniér. Čokoláda tu doslova teče ze zdi. Tomáš Karpíšek dokonce tvrdí, že právě tady ochutnáte nejlepší mléčnou čokoládu na světě.
Yann Couvreur, 137 Avenue Parmentier
Perfektní výchozí bod před celodenními toulkami Paříží! Ráno oceníte příjemné posezení ve výlohách, čerstvé pečivo a ovocné šťávy. Odpoledne ochutnejte vyhlášený talířový dezert mille feuille nebo hravý île floante čili „plující ostrov“.
Michalak, 8 rue du Vieux Colombier
Cukrářská celebrita Christophe Michalak experimentuje nejen s chutěmi, ale i s balením svých zákusků. Je libo sušenky v krabičce od číny nebo čokoládu ve tvaru audiokazety? V butiku koupíte také cukrářovy monografie, podle kterých se dá dobře péct i doma.
Pierre Hermé, 4 rue Cambon
Butiky s makronkami. Velký výběr příchutí – a dlouhé fronty turistů, kteří je chtějí ochutnat. Říká se, že ty nejlepší makronky dostanete právě tady.
L'éclair de Génie, 31 rue Lepic
Nejvyhlášenější éclairs v celé Paříži. Nadýchané zákusky z odpalovaného těsta s krémem uprostřed tady mají v desítkách různých příchutí.
La Goutte d'Or, 183 Rue Marcadet
Od centra dost vzdálená cukrárna vás okouzlí jednoduchým „dívčím“ interiérem. „La Goutte d'Or je malý rodinný podnik. Vlastní ho cukrářský mistr Yann Menguy – vzadu peče, vepředu prodává jeho sestra. Určitě ochutnejte vanilkovou tartaletku,“ doporučuje Gabriela z Votre plaisir.
Kdo jsou Votre plaisir
Gabriela a Michal Hrubcovi z Votre plaisir měli původně úplně jiné profese. Pak ale na dovolené ve Francouzské Guyaně ochutnali citronovou tartaletku a rozhodli se přenést francouzskou cukrářskou řemeslnost do Česka. Nakoupili odborné knihy, našli dodavatele vanilky, másla, vajec a dalších surovin a strávili stovky hodin pečením. Z bývalého hasiče a provozní jsou dnes profesionální cukráři. Jejich dezerty možná znáte z farmářských trhů, ještě letos by ale chtěli stihnout společně s Ambiente otevřít vlastní cukrářský butik.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.