Hledáme nejlepší boršč!

6. ledna 2016
Foto: Honza Zima
Lokály se rozhodly vypátrat nejlepší boršč. Nejdřív ho zkoušeli šéfkuchaři a radili se s Ukrajinkami z kuchyně. A pak se to rozhodli otočit.

Lokál Dlouhááá, U Bílé kuželky, Nad Stromovkou a U Zavadilů vysílají do soutěže o nejlepší recepturu svoje ukrajinské kolegyně. „Chtěli jsme na menu Lokálů zařadit boršč a poprosili jsme šéfkuchaře, aby ho uvařili, že společně vybereme ten nejchutnější. Během chefsmeetingu se ukázalo, že se šéfkuchaři radili s ukrajinskými děvčaty z kuchyně, a tak Tomáš Karpíšek přišel s tím, abychom se obrátili přímo na ně,“ vysvětluje zrod myšlenky šéfová Lokálů Jana Křivánková.

Ve středu 6. a ve čtvrtek 7. ledna budou zmiňované Lokály nabízet boršč zdarma, výměnou za hodnocení. „Hosté vyplní kartičku a polévku obodují. Ukrajinky z Lokálu s největším počtem bodů dostanou odměnu v podobě dárkové poukázky do obchodu nebo nákupního centra podle vlastního výběru,“ vysvětluje princip Anička Šprynarová z marketingu Ambiente. Podle vítězné receptury se potom bude v Lokálech polévka vařit.

V Lokálu Dlouhá boršč připraví Miluška Penkcherska se svou neteří Marinou. „Takto se vaří boršč v okolí Lvova, odkud pocházím. Přesně takhle jsem ho dělala pro svoji rodinu,“ říká Miluška, máma čtyř dospělých dětí a babička tří vnoučat. „Dávám do něj vepřová žebírka, brambory, zeleninu, červenou řepu, čerstvé bílé zelí, rajčatový protlak, koření, zakysanou smetanu a petržel nebo kopr,“ popisuje svůj osvědčený postup. V Česku žije už patnáct let, v Lokále pracuje od samého začátku. Kromě neteře našel v Dlouhé uplatnění i Miluščin manžel a nově také nejmladší dcera.

To Akolina Čijeban z Lokálu U Zavadilů vsadila na boršč s kuřecím masem. „Naučila mě ho babička z Moldávie. Už se těším, jak mi s ním budou kluci z kuchyně pomáhat,“ poznamenává. Po rodinném receptu sáhne i uklízečka Magdalina Cholakhyan z Lokálu Nad Stromovkou. Poprvé ho zvládla už ve třinácti letech. „Patří do něj máslo, cibulka, nastrouhaná mrkev a řepa,“ vypočítává a zdůrazňuje, že je důležité, která zelenina se krájí na kostičky a která se strouhá.

Bronislava Bernas z Lokálu U Bílé kuželky pochází od polských hranic a má trochu jiný recept. Vařila ho pro svých pět dětí doma na Ukrajině a teď ho dělá každou volnou neděli. Poukazuje na to, že existuje řada regionálních variant. „Někde se vynechávají brambory a zelí, smetana může být sladká i zakysaná, někdo používá vepřový a někdo hovězí vývar,“ popisuje Bronislava některé rozdílnosti. „Mám tajné triky, jak zajistit, aby řepa zůstala hezky červená, nebo v jakém pořadí přidávat jednotlivé suroviny. U nás v Mostisku se vaří také slavnostní obdoba boršče. Pije se ze skleniček, nepřidává se do ní zelí ani brambory a zaváří se do ní taštičky z nudlového těsta plněné houbami,“ dodává Bronislava. V její polévce můžete s velkou pravděpodobností očekávat zelí, protože to je její nejoblíbenější ingredience. „Zelí, zelňačka a segedín,“ odpovídá na otázku, co jí v Lokále nejvíc chutná.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.