O vaření přemýšlíme jinak

22. října 2015
Švýcarská značka Vitra na Designbloku otevírá experimentální instalaci Vitra Hub. V jednom prostoru se v ní potkají značky Vitra, Ambiente a Rádio 1, aby na vlastní kůži vyzkoušeli poslední teze o práci v 21. století. Ústředním prvkem instalace je stůl Hack a židle Allstar od hvězdného německého designéra Konstantina Grcice.

Celý týden bude Vitra Hub vonět jídlem, znít hudbou a také se zde bude vymýšlet a tvořit. Své ateliéry si do Vitra Hubu na týden Designbloku přemístili studenti UMPRUM, DJ´s Radia 1 i kuchaři z A-studia Jana Bilíková, Honza Všetečka, Ondřej Kuracina, Petr Bartoš, Václav Kršňák a Tomáš Neradil. Budou experimentovat, testovat suroviny a vymýšlet nová jídla. „A-studio vytvoří pop-up přímo v instalaci Vitra Hub. Na každý den máme téma a v jeho rámci vytváříme úplně nová jídla, která zaměstnávají víc smyslů než jen chuť," vysvětluje Jana Bilíková.

Pracovat budou u multifunkčního stolu Hack. Je opatřen kolečky a má polohovatelnou horní desku, díky které se ze stolu snadno stane DJ pult, kuchyňská linka i postel. Dá se jednoduše složit a rychle přemístit kamkoliv. Prostor, který byl ještě ráno studiem mladých designérů, je večer připravený pro společnou večeři či party. A jaký program si kuchaři Ambiente připravili?

Pátek: Les, louka a pole. Tento den se zaměří na přírodní materiály. Budou zde chody obsahující houby, jehličí, listy, brambory (i jejich slupky), popel atd. Testování: výroby bylinkových olejů několika různými technikami a porovnávání jejich vzorků.

Sobota: Kontrasty (teplé vs. studené, slané vs. sladké). Suroviny, které lidé většinou očekávají ve slané úpravě budou sladké a naopak. Testování: náplně do slaných makronek.

Neděle: Kyselá chuť ve vaření. Chod s domácím kefírem, dýňová polévka. Testování: škála pH ukázaná na šťávě z červeného zelí, měření pH tekutin. Škála kyselin používaných při vaření a jejich vliv na jídlo (demonstrace na dýňové polévce).

Pondělí: Působení na smysly. Pracování se vzpomínkami, čichovými, vizuálními a sluchovými vjemy, pokud bude možné přizpůsobit i hudbu. Testování: jak lze stejné jídlo vnímat odlišně, pokud se zapojí další smysly. Slepé ochutnávky, ochutnávky s ucpaným nosem...

Designblok 2015

22. – 27. 10. 2015

Průmyslový palác na Výstavišti v Holešovicích

Otevřeno: 10.00 – 21.00, út 27.10 10.00 – 17.00

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.