Filmy o jídle: Dáte si art, klasiku, anebo komediální jednohubku?

21. prosince 2023
Foto: Jakub Dohnálek / Jakub Zeman
Jste fanoušky snímků s gastro tematikou? Ať už se u filmu chystáte vařit, něco šikovného se přiučit, nebo jen tak relaxovat s oblíbeným jídlem a pitím, náš tučný seznam čítá kousek od každého!

Artové a historické

Odlehlý dánský venkov 19. století a francouzská kuchyně připravená rukou francouzské uprchlice. Kapka historie a hodně jídla se servíruje ve filmu Babettina hostina (1987). O opojném hodování a nešťastném milostném trojúhelníku vypráví snímek natočený podle románu Věk nevinnosti (1993). Film situovaný do vyšších společenských vrstev New Yorku 70. let 19. století režíroval známý tvůrce Martin Scorcese.

Promítáme UMění jíst a milovat

Pondělí 15. 04. 2024 18.00—21.00

Sdílíte s námi lásku k jídlu? Pojďte si společně vychutnat snad nejkrásnější vizuální hostinu a poctu francouzskému kulinárnímu umění. Film vznikl pod odborným dohledem třímichelinského šéfkuchaře Pierra Gagnaira, excelují v něm Juliette Binoche a Benoît Magimel.

Vstupenky zde.

Exotickou podívanou nabízí snímek Jíst, pít, žena, muž (1994). Název leccos napovídá, stejně jako v případě režisérova předchozího filmu Svatební hostina (1993). Očekávejte hodně jídla i intimity. Méně o kuchařském a více o malířském umu pojednává snímek Portrét dívky v plamenech (2019). I v něm se ale bohatě stoluje.

Dekadentní, až chaotické stolování předvádějí postavy ve filmu Snílci (2003) i ve snímku české Nové vlny Sedmikrásky (1966). Jestli ve vás vzbudí chuť k jídlu, těžko říct. Pohled do prostředí prezidentské kuchyně, konkrétně do kuchyně francouzské hlavy státu Françoise Mitteranda, vám nabídne film Z prezidentské kuchyně (2012). Jedno je jasné – v Elysejském paláci umějí hodovat!

Jak žili – a hodovali – britští aristokraté v 18. století, vám přiblíží film Vévodkyně (2008) s Keirou Knightley, ačkoli stolování tu není ústředním tématem. Zato v novince Umění jíst a milovat (2023) hrají pekáče, pánvičky a opulentní menu hlavní roli. Až si možná budete klást otázku „proč tolik jídla?“. Na tom nezáleží, gurmán a kuchař Dodin zkrátka rád vařil. Jen si tenhle film rozhodně nepouštějte s kručícím žaludkem a prázdnou ledničkou.

Populární

V podobném duchu jako Umění jíst a milovat se nese . Kdy a jak vznikla ve Francii první restaurace pro poddané a co se v ní podávalo? Ačkoliv jde spíš o smyšlenou historku, ukazuje, že stolování na úrovni má být pro každého. A že každý kuchař potřebuje kuráž!

Finediningovou nadsázku s příměsí thrilleru vám naservíruje snímek Menu (2022). Jak daleko může zajít zážitek v proslulé luxusní restauraci – zvlášť když stojí na odlehlém ostrově?

A jaké drama nastane, když si hned naproti francouzské michelinské restauraci otevře podnik rodina Indů? Pusťte si Lásku na kari (2014) a raději si připravte krabičku vajec. Po zhlédnutí filmu možná dostanete chuť na omeletu!

Vyzkoušet 524 receptů během 365 dní! Do takové výzvy se pustí jedna z hrdinek filmu Julie & Julia (2009), když se rozhodne, že se provaří sbírkou receptů známé kuchařky Julie Child. I její příběh je jednou z paralel filmu. Naordinovat si pauzu, projíst se a promeditovat do lepšího já – návod, který nabízí populární romantické drama Jíst, meditovat, milovat (2010) s Julií Roberts v hlavní roli.

Věděli jste, že velký příběh Raya Kroca, zakladatele fastfoodu McDonald's, začal dodávkou šesti mixérů na milkshake? Objednat si je v roce 1954 měli bratři McDonaldovi, kteří v jižní Kalifornii vedli malé hamburgerové bistro, a Ray si tehdy řekl, že jim mixéry doručí osobně. Film Zakladatel (2016) prozradí, jak to bylo dál.

Dokonalý šéf alias Adam Jones se provařil až na vrchol, přesněji ke dvěma michelinským hvězdám, velmi rychle. Stejnou rychlostí však spadl až na úplné dno. Dokáže se talentovaný, ale pyšný šéfkuchař vyhrabat z toho, co si sám uvařil? Pusťte si film Dokonalý šéf (2015).

Tragédii v osobním životě a romanci v kuchyni zažívá šéfkuchařka luxusní manhattanské restaurace Kate Armstrongová ve filmu Koření života (2007). Co se stane, když jí do života vstoupí malá neteř a do kuchyně drzý kuchař?

Zvýšit povědomí o psychickém zdraví lidí pracujících v gastronomii se podařilo tvůrcům dramatu Bod varu (2021). Film je natočen na jeden zátah a napětí v něm stoupá jako pára v hrnci. Na odlehčení si pusťte francouzskou komedii Oui, šéfe! (2012) s Jeanem Reno. Atmosféru i servírované chody ovšem berte s kapkou nadsázky. Hledáte-li film, který bude bavit (i) děti, vřele doporučujeme animovanou pohádku Ratatouille (2007).

Klasiky

A co české filmy? Řízek a pivo si dejte k Menzelovým Postřižinám (1980) a na divočinu si zajděte po Slavnostech sněženek (1984). Nebo – Což takhle dát si špenát (1977)? Písničku Jiřího Schilingra budete dostávat z hlavy dlouho…

Chcete-li se dosyta zasmát, pusťte si některou z komedií s Louisem de Funésem! Dáte si Křidýlko, nebo stehýnko (1976)Zelňačku (1981), anebo nahlédnete do Grand restaurantu pana Septima (1966)?

Hezkou podívanou a bon appétit!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.