Jak na bramborové knedlíky z Lokálu?
Potřebujete:
- 1 kg brambor (ideálně varný typ C)
- 250–400 g hrubé mouky
- 1 větší vejce (velikost L)
- sůl
- trochu másla na potření hotového knedlíku
Postup:
1. Brambory si uvařte den dopředu, nebo je nechte dobře vychladit a poté je nastrouhejte nahrubo.
2. Do strouhaných brambor nasypte 250–400 g mouky. Její množství závisí na varném typu brambor a na tom, kolik obsahují škrobu, ale taky na ročním období. Zatímco ke konci léta bývají brambory vodnatější a méně škrobovité, v zimě je to naopak.
Pozor! Čím více mouky, tím jsou knedlíky tužší, proto ji přidávejte postupně, dokud těsto nezíská ideální konzistenci. Kuchaři pro ni mají cit, ostatní ji poznají tak, že těsto ještě trochu lepí a je potřeba ho na vále podsypávat.
3. Do směsi vmíchejte vejce, trochu soli a vypracujte těsto.
Tip: Pracujte rychle! Působením soli začne těsto asi po 25 minutách řídnout a vyžádá si další mouku. Řídnutí může způsobit i robot, který brambory se solí jakoby utře. Proto jsou nejlepším hnětačem vaše ruce.
4. Z těsta vytvořte zhruba půlkilové válečky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Během vaření s knedlíky po pár minutách opatrně pohněte, aby se nepřilepovaly ke dnu hrnce.
5. Po vytažení z hrnce potřete knedlíky máslem.
Zapoj se!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.