Co jsme servírovali v Ambiente v listopadu: husy, dárkové poukázky a dvacetiny Café Savoy
Horká čokoláda z Myšáka
V klubu Ambiente se každý měsíc servíruje nápoj měsíce. A v listopadu padl los na cukrárnu Myšák a ta pro hosty připravila klasickou horkou čokoládu. Připravuje se z kousků čokolády, které se rozmíchají v našlehaném horkém mléku. A navrchu samozřejmě nesmí chybět pořádná porce šlehačky.
Svatomartinské husy
Na svatého Martina se i letos v mnoha podnicích Ambiente servírovala svatomartinská husa. Každá z restaurací pojala husí menu po svém, a tak hosté mohli někde ochutnat paštiku nebo kaldoun, někde konfitovaná husí stehna s lokšemi, jinde s bramborovými šiškami.
Beer The Czech Way
Hned na začátku listopadu vyrazila parta z Institutu PIVO za velkou louži na Ontario Craft Brewers Conference, aby šířili dobré jméno českého ležáku a pečlivě ošetřeného piva. Společně s nimi se do kanadského Ontaria vypravili i zástupci Dvou kohoutů, Pultu a Lokálu CZ. Beer the Czech Way – jak se říká zahraničním cestám pořádaným pod hlavičkou Institutu PIVO – se nekonalo poprvé, tentokrát však kolegové o vaření piva, čistotě pivního skla a stylech čepování zejména přednášeli.
Slova se na konferenci v Torontu kromě dalších zahraničních řečníků ujali Lucka Janečková z Institutu PIVO a šéfsládek Dvou kohoutů Lukáš Tomsa. Zatímco Lucka měla připravenou názornou ukázku českého stylu čepování a všech technických náležitostí, Lukáš posluchače zasvětil do našich surovin a samotného vaření piva.
Vánoční kampaň a dárkovky s kaprem
V polovině měsíce jsme spustili tradiční vánoční kampaň. Na deskách a kartách se už potřetí objevil kapr – a podruhé od stejného autora. I letos si ilustraci vzal na starost Jakub Matuška alias Masker a vytvořil růžového vánočního kapra.
Od poloviny listopadu do konce roku navíc dostanete k dárkovým kartám bonus – když pořídíte poukázku na 2000 Kč a více, za každou utracenou tisícikorunu vám dáme bonusovou kartičku v hodnotě 100 Kč. Poukázky jsou od 15. 11. k zakoupení na www.darkovapoukazka.ambi.cz, v klubu Ambiente v pražském Burzovním paláci a také ve všech podnicích Ambiente.
Ocelová limitka
Na předvánoční období jsme v Ambiente pro hosty přichystali také exkluzivní dárkovou kartu s ilustrací od výtvarníka Jakuba Matušky aka Maskera. Nechali jsme vyrobit pouze dvě stě kusů a minimální hodnota, na kterou lze kartu nabít, je 3000 Kč. Oproti běžné dárkové kartě je tu limitovanou možné také průběžně dobíjet.
Bokovka oslavila devatenáctiny
V sobotu 16. listopadu slavila 19. narozeniny vinárna Bokovka. Od doby, kdy v Pštrossově ulici otevřela legendární vinárna, uběhla už pěkná doba, a to se muselo pořádně oslavit. Nechyběla spousta velkých lahví, skvělé jídlo z Marie B a samozřejmě hosté a přátelé vína.
Café Savoy slaví 20. narozeniny
Hned druhý den, přesně 17. listopadu, oslavila populární kavárna své dvacetiny. Ve sváteční den si personál připíjel s věrnými hosty – a že jich je! Tým kavárny navíc připravil několik překvapení. Jedním z nich je speciální narozeninové menu od bývalých šéfkuchařů Františka Skopce a Romana Frencla.
Toto menu se po několika týdnech vymění a pány vystřídá někdo další z bývalých šéfkuchařů. Tímto způsobem se bude výročí připomínat až do konce února. Kulaté narozeniny restaurace slaví také speciálním merchem. Studio Najbrt navrhlo výroční sadu porcelánu s letopočtem 1893 a vyrobila ji porcelánka Dubí.
Zabijačky
Na konci listopadu začaly tradiční zabijačky a zabijačkové hody v Lokálech. Jelita, jitrnice, tlačenky, klobásy… od všeho dobrého trochu. Pečlivě ošetřené pivo, zábava a muzika. A to nejdůležitější? Přece vy, naši hosté! Kdy můžete vyrazit na další?
5.–6.12. Lokál U Jiráta
11. 1. Lokál Hamburk
18. 1. Lokál Nad Stromovkou
18. 1. Lokál Pod Divadlem
8. 2. Lokál Korunní
15. 2. Lokál Dlouhááá
15. 2. Lokál U Zavadilů
1. 3. Lokál U Bílé kuželky
Večer otevřených lahví
V Pultu se pravidelně pořádají večery otevřených lahví. To znamená, že se otevře vybrané pivo a vy nemusíte vypít celou lahev, ale třeba jen sklenku na chuť. Na konci listopadu se ochutnávalo z pivovaru Chroust, a to Princess Hellen. Dvacet pět měsíců zrálo v dřevěných sudech po bourbonu. Je plné tónů rozinek, karamelu a hořké čokolády. V pivu je navíc i káva od Rusty Nails Coffee Roasters.
Nad tankami sa blýská
V pivovaru Dva kohouti se konal slovenský večer. Čepovalo se pivo, které kohoutí parta uvařila se slovenským pivovarem Lanius, piva z vybraných slovenských pivovarů, nalévala se borovička i víno, servírovalo se jídlo od našeho kreativního šéfkuchaře Tomáše Valkoviče a o hudební vložku se postaral DJ Sidzey.cj.
Výlet do Japonska
Kreativní šéfkuchaři František Skopec a Jirka Horák a jejich kolega Marco Christov z La Degustation Bohême Burgeoise se vydali na učenou do Japonska. „Máme za sebou kurz přípravy vývarů (dashi) a dochucování. Kurz kuchání, filetování a práce s rybami na Tsukiji marketu. Taky kurz zaměřený na rýži a krájení sushi v sushi baru Sushiko Ginza. Kurz tempury v krásné restauraci Tempura Tenko, kde jsme zase jednou narazili na to, jak klíčové jsou vlastnosti mouky. Navštívili jsme i Sakai, tradiční oblast v prefektuře Ósaka, kde sídlí kováři, a na tržnici jsme oslovili rybáře, aby nám vysvětlil a ukázal techniku ike-jime,“ vypráví František.
Řezníci v Toskánsku
Kolegové z Amasa, Kantýny, Našeho masa a Akonzervy vyrazili začátkem listopadu do legendárního podniku Daria Cecchiniho. Za masem a kuchyní populárního italského řezníka se sjíždějí lidé ze všech koutů světa a děním v restauraci žije celé město.
„Za Dariem jsme si zajeli už poněkolikáté, protože jeho podnik je doslova legenda. Tentokrát jsme s sebou vzali i mladší kolegy z ostatních provozů, pro které byla tahle návštěva premiérou. Společnost nám dělali manželé Krontorádovi – naši dlouhodobí parťáci a dodavatelé českého wagyu,“ popisuje Vlasta Lacina Jiroš, šéf Amasa a celé výpravy.
Koloniál v Korunní
Lokál Korunní má novinku. Až sem příště zamíříte, kromě plného břicha si možná odnesete i tašku plnou Lokálu! Hned u vstupu teď totiž můžete koupit místní merch, omáčky a polévky zavařené do sklenic podle receptur Lokálů a další dobroty, případně i legendární lahváč – dvoulitrovou skleněnou odnosku na pivo.
Vánoční Štamgast
V Lokálech si můžete přečíst další číslo novin Štamgast. Najdete v něm neuvěřitelné historky z Lokálů, recept na husí kaldoun, pravidla přípitku a rodinná tajemství našich zaměstnanců. Kdybyste neměli cestu kolem, prolistujte si nové vydání online.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.