facebook
instagram

Co se čte v UMu: kuchařky, próza, filosofie i historie

30. ledna 2025
Foto: Jakub Dohnálek
Jestli si u regálů s knihami lámete hlavu a nevíte, po které sáhnout, pak nabízíme pár tipů – na ty spojené s gastronomií, kávou či míchanými nápoji, ale i na pár filozofických, vědeckých nebo faktických. Tým kreativců a head baristé z UMu vybrali své oblíbené knížky, které je za poslední dobu (nebo už několikrát) oslovily.

Vařte jako profíci!

Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.
Přihlašujte se tady.

František Skopec, kreativní šéfkuchař

On Food and Cooking, Harold McGee

„Kniha On Food and Cooking je ultimátní návod, jak ovládnout to, co se děje v našem jídle. Je to v podstatě vědecká studie popisující chemické i fyzikální procesy, které se odehrávají během vaření a příprav pokrmů. Pokud má někdo rád nejen gastronomii, ale i fakta a vědu, tohle je jeden ze způsobů, jak se dozvědět co nejvíc.“

Jana Jelič, kreativní šéfkuchařka

Čtyři tisíce týdnů, Oliver Burkeman
A Work in Progress, René Redzepi

„Jak si vybírat, co je a není nutné stíhat, mě naučila kniha Čtyři tisíce týdnů. Sám autor dlouho prosazoval multitasking, efektivitu a možná trochu přehnaný time management. Po nějaké době si ale uvědomil, že je to nesmysl a není potřeba stíhat naprosto vše. Pak bych vybrala zápisky Reného Redzepiho. Tuhle knihu mám už několik let, ale teprve teď jsem ji otevřela. A je skvělá.“

Tomáš Valkovič, kreativní šéfkuchař

Prvá kuchárská kniha v slovenskej reči, Ján Babilon 
Deník N
Raketa

„Velkou inspirací společně s recepty mé maminky mi byla při ladění receptur pro pop-up Skô a také plánovanou slovenskou restauraci Prvá kuchárská kniha v slovenskej reči. Skvěle doplňuje celý kontext regionální kuchyně, kterou znám ze svého dětství. Téměř každé ráno si kupuju Deník N a v neposlední řadě mám moc rád časopis Raketa, který baví i mé děti.“

Daniel Juráš, kreativní šéfkuchař

Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking, Nathan Myhrvold

„Už dlouho čtu Modernist Cuisine. Je to jedna z těch kulinářských biblí, která je vždy zajímavá, ať ji otevřeš na kterékoliv stránce. Napsal ji Nathan Myhrvold, který byl před tím asi deset let CTO v Microsoftu. Bavilo ho vařit a hledal knihu, ve které by se psalo o vzniku gastronomie, historii a taky o nejrůznějších chemických nebo fyzických procesech. Nathan fotil spoustu dosud nezdokumentovaných procesů ve své testovací kuchyni s pomocí moderních mikroskopů. Fotky jsou tak unikátní, že pro ně vytvořil vlastní galerii v New Orleans a San Diegu. Je to kniha pro někoho, komu nestačí říct, že něco funguje, ale chce vědět proč. Já jsem ji začal číst už na gymnáziu, kde jsem z ní čerpal informace ke své ročníkové práci. Teď mi pomáhá s testováním receptů v UMu. Je to hodně odborná četba kterou, průběžně kompenzuju Čapkem, Nerudou nebo Seifertem.“

Blanka Datinská z kreativního týmu

Nagori, Rjóko Sekiguči
Půda, duše, společnost, Satiš Kumár
Die Wiener Küche, Ingrid Haslinger

„Já se znovu vrátila ke knize Nagori od Rjóko Sekiguči, která popisuje vztah Japonců k sezónnosti, ať už k sezónnosti v přírodě a v kuchyni, nebo v životě člověka. Nejvíc mě zasáhla kniha Půda, duše, společnost od Satiše Kumára a po večerech mě baví kniha o vídeňské kuchyni od Ingrid Haslinger, protože se mi tím odkrývá spousta informací o té naší české.“

Jirka Horák, kreativní šéfkuchař

Jiro Philosophy, Jiro Ono a Masuhiro Yamamoto

„Z poslední stáže a inspirační cesty do Japonska jsem si odvezl maličkou knihu Jiro Philosophy. V knize Jiro popisuje poselství a hodnoty, na kterých zakládá svou tříhvězdičkovou sushi restauraci. A pokud byste knihu nemohli sehnat, doporučuju dokument Jiro Dreams of Sushi.“

Jaroslav Novotný, head barista

Meehan's Bartender Manual, Jim Meehan

„Popravdě moc nečtu, ale mám pár knížek o koktejlech, které stojí za to si občas prolistovat. Jednou z nich je Meehan's Bartender Manual, která na téměř 500 stranách nabízí jak receptury, tak pohled do zákulisí.“

Ondra Štökl, head barista

Velká kniha o kávě, Petra Davies Veselá

„Jednoznačně bych doporučil Velkou knihu o kávě. Je tam prostě všechno. Petra se kávě věnuje strašně dlouho a navíc o ní umí i hezky psát.“

Sára Lučanová, vedoucí kuchyně

Dilema všežravce, Michael Pollan
V pasti pohlaví, Silvie Lauder

„Kniha, které mi hodně změnila vnímání, je Dilema všežravce. Tahle kniha o jídle sice vznikla už hodně dávno, ale je v ní spousta zajímavých postřehů a zároveň věcí, které jsou pro nás samozřejmé, ale rozhodně by být neměly. Z více lifestylových knih mě napadá V pasti pohlaví, která ve mě zarezonovala. Téma emancipace žen je v mém povolání stále živé, ačkoliv se určitě zlepšuje. I tak je dobré o tom číst a rozšiřovat si obzory.“

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme