Co zažít do konce léta?
Slice slice baby
„Vzniklo to celkem spontánně. Jednou jsem v práci dostala chuť na pizzu,“ vzpomíná Katka Jakusová, která vařila v karlínské Esce, stážovala v dánské Nomě a nakonec začala péct ve vinohradském podniku Další kus. Po Praze se mluví o jejím novém pop-upu Slice slice baby s kváskovou pizzou, která nepodléhá žádným pravidlům, až na kvalitu ingrediencí! Termíny akcí najdete na Instagramu, stejně jako telefonní číslo – objednávka na oslavu nebo firemní akci není problém.
Kaprál
Hodně chutný nápad zrealizovala dvojice kuchařů Anna Vejvodová a Pavel Tomášek, kteří objíždějí českou gastro scénu a smaží kapra do housky. Pavel má praxi z Našeho masa a restaurace U Kalendů, Anička pracovala v Esce a vedla kuchyni Thiru v Táboře. Právě tam vznikl sendvič <Kaprál< a pop-up, který chce zlepšit pověst kapra v gastronomii – formou streetfoodu i degustačních večeří. Sledujte je!
Gookies
V bývalé trafice u stanice metra Budějovická voní už od časného rána výběrová káva a čerstvé sušenky. Za sociálním podnikem GOOKIES stojí Martin Ballaty, který zaměstnává hendikepované ve foodtrucku GULE. V týmu ho doprovázejí pekař Artur Cibulka a barista Lukáš Maroušek, které poznal díky úvazku v Esce – a vtáhl do projektu, co dává smysl!
Konzoom
Do Humpolce se přestěhoval Honza Kotrba, který dříve působil v kuchyních Ambiente, nejdéle v cateringu White Circus. Od loňska šéfuje obchodu Konzoom, kde nabízí kvalitní suroviny nejen od lokálních producentů a vaří obědy, rozjíždí catering a sám vyrábí doplňkový sortiment – zkuste omáčky Přidej máslo! V létě navíc griluje na Platformě Humpolec a od září bude znovu připravovat několikachodové menu v kulturním prostoru 8smička. Tahle konzoomace stojí za výlet!
V Bezovém Údolí
V Jizerkách potkáte Karla Doležala, který se učil kuchařině v Entrée, Esce a Café Savoy i v Long Short Story Eatery & Bakery. Odtamtud ho vyslali jako šéfkuchaře do boutique hotelu V Bezovém údolí, aby vytvářel chuťové zážitky hostů – od snídaně po večeři. Hovězí z Českého Dubu, siven z Jablonného nebo sýry z Farmy pod Ještědem odrážejí chuť regionu i řemeslnost v kuchyni, stejně jako vlastní zavařeniny, chleba a moderně pojatá jídla z pece uprostřed zrekonstruované chalupy. Dopřejte si!
Na Stodolci
Penzion Na Stodolci jistě znáte! U stolu vás přivítá Dominika Flecková, která začínala jako jídlonoš v Lokále Dlouhááá, pak postoupila na manažerku Lokálu Hamburk a provozovala někdejší bistro Grils. Nabyté zkušenosti dnes uplatňuje v rodné Chřibské. Vyrazte na stodolecký tatarák, kynuté (borůvkové) knedlíky nebo na kávu a koláč z Café Tyjátr, které funguje v přilehlé stodole. České Švýcarsko teď potřebuje turisty víc než kdy jindy!
Hostinec Doubrava
Doma na západě se usadila sommelierka Lucie Prohlová, která po několika letech opustila pražskou vinárnu Bokovka a otevřela Hostinec Doubrava v jednom z historických statků, hned vedle Skanzenu Doubrava. Od středy do neděle tam rozlévá (nejen) přírodní vína – ke koprovce, pečenému bůčku nebo ke knedlíkům připraveným na různé regionální způsoby. Mimochodem, jak dobře znáte Chebsko?
Vinařství Gurdau
Součástí Bokovky a HR oddělení Ambiente byla ještě nedávno Bára Čápková, která letos odešla z Prahy za jedinečnou příležitostí ve vinařství Gurdau nedaleko Hustopečí. Přidala se k týmu nadšenců, kteří obnovili vinařskou tradici v Kurdějově (s respektem k přírodě!) a postavili architektonicky poutavý vinařský dům – až budete poblíž, už víte, kam pro láhev ryzlinku! Zastávku si prodlužte o degustaci s prohlídkou vinohradu a kouzelný výhled na Pálavu.
Essens
Cestou na jižní Moravu si stihnete rezervovat stůl v Essens a výjimečný program v režii šéfkuchaře Otty Vašáka. Ten se inspiruje vším, co roste a dozrává v okolí restaurace, ale také lekcí z michelinské La Degustation. Večerem vás zřejmě provedou Zuzana Gergely a Julie Krejčí, které před lety obsluhovaly v Pasta Fresce a kromě servisu se věnují výrobě nápojů z místních plodů, bylin a jiných dostupných surovin – ptejte se na dalamánkovou limonádu nebo růžový likér!
Kaple a Ramen
„Undergroundový wine bar s přírodními víny, kde se host může odtrhnout od světa venku, dát si dobré víno a vypnout.“ Taková je Kaple – brněnský počin Jirky Vyzourka, který po více než třech letech budování oznámil zkušební provoz a plánuje hostování sommelierů, vinařů a různých pop-upů.
Interiér Kaple navrhli Josef Rozehnal z NAHAKU a TIMO, nabídku určuje výhradně Jirka, který si vytříbil vkus i na place v La Degustation. Tam se spřátelil s kuchařem Honzou Miňhou, aniž tušil, že spolu jednou založí japonský fastfood Ramen Brno, který se teď v létě rozšířil o další pobočku – uložte si adresu Křenová 62a.
Bistro Helen
Kuchyní La Degustation prošel i Tomáš Juřík. Posledních pár let zastával roli executive chefa v La Collezione a nově pomáhá realizovat koncept olomouckého Bistra Helen – společným jmenovatelem celodenního menu od snídaní přes obědy až po večerní à la carte je zdravý životní styl. Na Tomášovi a jeho týmu je, aby dokázal, že předložka „bez“ (lepku, laktózy, masa…) nemusí znamenat omezení na talíři. Obložený vývar, zeleninové poké i netradiční chlebíčky to řeknou za ně!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.