Čočková polévka podle kuchaře Václava Kouby
Recept na klasickou čočkovou polévku, kterou si objednávají hosté v Lokálech. S debrecínským párkem, majoránkou a připomínkou toho, jak poctivé umí být hospodské jídlo.
Suroviny na 6 porcí
- 240 g čočky
- 120 g cibule
- 20 g česneku
- 20 g sádla + na opečení párků
- 2 l vývaru
- sůl a pepř
- 200 g debrecínských párků
- 5 g majoránky
- chléb k podávání
Na jíšku
- 20 g sádla
- 30 g hladké mouky
Postup:
- Začněte přípravou jíšky. V rendlíku na středním plameni rozehřejte sádlo, přisypte mouku a za stálého míchání ji restujte, až se začne zbarvovat dorůžova. Jíšku odstavte a nechte vychladnout. Pozor: Jakmile jíšku stáhnete z plamene, ještě ji alespoň minutu míchejte – na zbytkovém teple by se snadno přichytila ke dnu rendlíku!
- Čočku proberte a zbavte ji případných kamínků či jiných nečistot. Cibuli nasekejte najemno, česnek utřete. V hrnci na vyšším středním plameni rozehřejte sádlo, vsypte k němu cibuli a za občasného míchání ji nechte zesklovatět. Přidejte česnek a společně krátce restujte dozlatova – česnek se má rozvonět, ale nesmí se pražit dlouho, zhořkl by.
- K orestované cibuli a česneku přisypte čočku. Zalijte ji vývarem, osolte, opepřete a vařte na mírném středním plameni zhruba 45 minut, aby byla lehce na skus.
- V mezičase nakrájejte párky na slabší kolečka a na pánvi je zlehka orestujte na trošce sádla.
- Do polévky za stálého míchání přilijte vychladlou jíšku. Je třeba provařit ji, zahuštěnou polévku tedy vařte ještě 10–15 minut, do úplného změknutí čočky.
- 6. Na závěr ochuťte polévku majoránkou – krásně se rozvoní, když ji předtím promnete v prstech. Do hrnce přidejte orestované párky a promíchejte. Servírujte s čerstvým chlebem.
Text vyšel v novinách Štamgast, které si můžete zdarma brát v restauracích Lokál. Online si je prolistujte zde. Přejeme zábavné čtení!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.