facebook
instagram

Čočkový restaurant

31. prosince 2015
Foto: Johana Pošová
Už víte, co budete vařit na Nový rok – a pak po celý rok? Přípravou čočkového restaurantu z Café Savoy vás provede zástupce šéfkuchaře Michal Mlejnek.

Suroviny na 10 porcí

  • 700 g čočky
  • 2 l masového vývaru (kuřecí nebo hovězí)
  • 2 až 3 cibule nasekané nahrubo (celkem 250–300 g)
  • 80 g sádla
  • 4 stroužky česneku nakrájené na větší kousky 
  • 120 ml rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 5-6 lžic octa
  • 1 klobáska z Našeho masa (můžete použít jakýkoliv druh)
  • 1 lžička drceného kmínu 
  • 1 lžíce majoránky

Postup

  1. Den předem si namočte čočku. Do jedné nádoby nasypte půl kila čočky a zalijte ji litrem studeného masového vývaru, do druhé zalijte asi 200 g čočky vodou tak, aby byla ponořená. Čočku nechejte máčet přes noc. 
  2. Když přijde čas vaření, připravte si větší hrnec. Cibuli opečte na sádle do tmavě hnědé barvy a přihoďte česnek. Potom přidejte protlak a mletou papriku. Pořádně promíchejte a základ je hotový.
  3. Vše zalijte čočkou namočenou ve vývaru, přidejte ještě další litr vývaru a vařte asi 40 minut. Průběžně míchejte a ochutnávejte. Jakmile je čočka dostatečně měkká, aby se dala rozmixovat, polévku dochuťte solí, octem, pepřem, drceným kmínem a majoránkou. Poté vše dojemna rozmixujeme tyčovým mixérem.
  4. Mezitím dejte vařit i čočku, která byla přes noc namočena ve vodě, a přidejte do ní pokrájený stroužek česneku. Stačí 15 až 20 minut, čočka by měla zůstat spíš pevnější. Tato čočka poslouží jako „vložka“ do polévky, k většímu zahuštění a zasycení.
  5. Klobásku nakrájejte na plátky a nasucho opečte v rendlíku. Uvařenou čočku i klobásku přidejte do rozmixovaného základu, promíchejte a pak už jen podle potřeby dochuťte majoránkou a kmínem.

Hotový vývar i uzeniny koupíte v Kantýně nebo v řeznictví Naše maso v Dlouhé ulici a na jejich eshopu - eshop.nasemaso.cz.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme