Čočkový restaurant
Už víte, co budete vařit na Nový rok – a pak po celý rok? Přípravou čočkového restaurantu z Café Savoy vás provede zástupce šéfkuchaře Michal Mlejnek.
Suroviny na 10 porcí
- 700 g čočky
- 2 l masového vývaru (kuřecí nebo hovězí)
- 2 až 3 cibule nasekané nahrubo (celkem 250–300 g)
- 80 g sádla
- 4 stroužky česneku nakrájené na větší kousky
- 120 ml rajčatového protlaku
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 5-6 lžic octa
- 1 klobáska z Našeho masa (můžete použít jakýkoliv druh)
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce majoránky
Postup
- Den předem si namočte čočku. Do jedné nádoby nasypte půl kila čočky a zalijte ji litrem studeného masového vývaru, do druhé zalijte asi 200 g čočky vodou tak, aby byla ponořená. Čočku nechejte máčet přes noc.
- Když přijde čas vaření, připravte si větší hrnec. Cibuli opečte na sádle do tmavě hnědé barvy a přihoďte česnek. Potom přidejte protlak a mletou papriku. Pořádně promíchejte a základ je hotový.
- Vše zalijte čočkou namočenou ve vývaru, přidejte ještě další litr vývaru a vařte asi 40 minut. Průběžně míchejte a ochutnávejte. Jakmile je čočka dostatečně měkká, aby se dala rozmixovat, polévku dochuťte solí, octem, pepřem, drceným kmínem a majoránkou. Poté vše dojemna rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Mezitím dejte vařit i čočku, která byla přes noc namočena ve vodě, a přidejte do ní pokrájený stroužek česneku. Stačí 15 až 20 minut, čočka by měla zůstat spíš pevnější. Tato čočka poslouží jako „vložka“ do polévky, k většímu zahuštění a zasycení.
- Klobásku nakrájejte na plátky a nasucho opečte v rendlíku. Uvařenou čočku i klobásku přidejte do rozmixovaného základu, promíchejte a pak už jen podle potřeby dochuťte majoránkou a kmínem.
Hotový vývar i uzeniny koupíte v Kantýně nebo v řeznictví Naše maso v Dlouhé ulici a na jejich eshopu - eshop.nasemaso.cz.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.