facebook
instagram

Dávka kofeinu i dobrého pocitu. Které dobročinné kavárny v Praze navštívit?

19. srpna 2024
Foto:Archiv Ambiente
Představte si, že koupí kávy uděláte radost sobě a ještě někomu dalšímu. A od představ to můžete vzít procházkou rovnou k realitě a navštívit některou z pražských kaváren, kde se koná dobro. Tady jsou naše tipy.

Oběd pro dalšího

Jak zakoupit Oběd pro dalšího?

Kde? Poukázku pořídíte u obsluhy v kterémkoli pražském a v brněnském Lokále, ale také v Café Savoy, Pizze Nuově, Esce, cukrárně Myšák a Bufetu. K dostání je i v e-shopech vybraných restaurací nebo v e-shopu Ambiente.

Za kolik? Poukaz na Oběd pro dalšího stojí 90 Kč.

Kam poukaz putuje? V současné době míří obědové kartičky do organizací Pragulic, Program Máří, Jako doma, Nový prostor, Klub svobodných matek, Metráž. Novinkou je spolupráce se sociálním kurátorem Prahy 1.

Stará škola Elpida 

O tom, že nikdy není pozdě na to, začít kariéru v gastru, vědí své senioři z kavárny Stará škola fungující pod organizací Elpida. Za kávovar se ženy i muži v důchodovém věku postavili v novém podniku na Smíchově. A s praktickými i estetickými náležitostmi provozu kavárny jim nepomáhal nikdo jiný než šéfbarista Ambiente Ondra Štökl. Společně se senioři a Ondra potkávají na pravidelných školeních a posouvají své baristické znalosti i praxi.

Zajděte si k nim na šálek filtru a kus řeči. 

View post on Instagram
 

Jedličkův ústav 

Bez bariér metaforicky i doslovně fungují v TA Kavárna na Vyšehradě. Podnik s kávou, čerstvým sladkým i slaným pečivem spadá pod Jedličkův ústav. Trénuje k zaměstnání lidi s mentálním i fyzickým znevýhodněním a učí je pracovním návykům v příjemném prostředí. 

View post on Instagram
 

Dům zahradníka 

Velká paráda se chystá v parku Cibulka, kde si starou usedlost vzala pod křídla Nadace rodiny Vlčkových, budující v tamním areálu dětský hospic. Ve vedlejším stavení zvaném Domek zahradníka přibude do pár měsíců kavárna s bistrem. Rodiče dětí pobývajících v hospicu budou moci na zahrádce kavárny odpočívat a okolí areálu bude vybudované pro největší možné pohodlí jak zdravých, tak i nemocných dětí. 

View post on Instagram
 

Café Nezisk 

I na pražských Hradčanech se pije káva pro dobro jiných. Café Nezisk, jedna z kaváren sítě Mamacoffee tu každý měsíc dává prostor jiné neziskové organizaci, která v kavárně například vystavuje svůj merch. Jeho koupí hosté podpoří misi vybrané organizace. Zatímco v dubnu tu hosté mohli podpořit péči o lidi s epilepsií, v červenci patřil spolku Nevypusť duši, který bojuje za celkové psychické zdraví a wellbeing. Srpnovým tématem se stala neurodivergence, pod kterou spadají lidé s ADHD, autisté nebo třeba pacienti léčící se s Parkinsonovou chorobou. Každý měsíc tak můžete přispět na jinou věc. 

View post on Instagram
 

Na půl cesty 

Kromě dobré kávy a osvěžujících drinků dělají osvětu na poli duševních chorob. V Café Na půl cesty nachází už od roku 1997 příležitost k práci lidé s duševní poruchou. Posedět s kávou tu můžete v útulném interiéru nebo v rozlehlém Centrálním parku. Kavárnu provozuje organizace Green Doors specializující se na integraci lidí s duševním či sociálním znevýhodněním. 

View post on Instagram
 

V. kolona a Mlsná kavka

Tím kávové dobrokonání společnosti Green Doors nekončí. Na budoucnost ve společnosti se v kavárně V. kolona v Bohnicích taktéž připravují lidé zotavující se po duševním onemocnění.

A do třetice všeho dobrého od Green Doors je tu tréninková kavárna Mlsná kavka.

Mezi řádky 

Možnost práce navzdory hendikepu nabízí kavárna Mezi řádky. Jedenáct poboček najdete po celé Praze, další dvě v Kladně. Podpořit projekt můžete i na dálku – třeba koupí těstovin z jejich eshopu. 

View post on Instagram
 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.