Do Amatrice posíláme 91 860 Kč!
Akce vznikla v hlavě blogera Paola Campanyho, který díky ní spojil restaurace po celém světě. „Za každou prodanou porci špaget all'amatriciana věnujte dvě eura na pomoc obětem zemětřesení v Amatrice,“ vyzval na svém Facebooku restauratéry. Iniciativa nadchla přes 700 podniků – přidal se k ní například i šéfkuchař a aktivista Jamie Oliver.
Z podniků Ambiente se zapojily italské restaurace Pasta Fresca, Pizza Nuova a obě Pastacaffé. Od 26. srpna do konce září prodaly 1531 porcí těchto těstovin a prostřednictvím Českého červeného kříže tak posílají do postižené oblasti 91 860 Kč.
Městečko Amatrice je světově proslulé právě díky omáčce na těstoviny salsa all'amatriciana. Přestože u většiny italských omáček není třeba striktně dodržovat jednu jedinou recepturu, u amatrician je to jinak – a v Amatrice si její autenticitu bedlivě střeží. Za vážný prohřešek se považuje přidání cibule, šalotky nebo česneku; veškeré suroviny jsou jasně dané a měly by pocházet právě z okolí Amatrice.
Pro 4 osoby
- 500 g špaget
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- kousek chilli papričky
- 125 g guanciale (nasolený vysušený vepřový lalok; lze nahradit pancettou), nakrájené na drobné kostičky
- kapka bílého suchého vína
- 6–7 zralých čerstvých rajčat San Marzano anebo 400 g konzervovaných loupaných rajčat (nejlépe také San Marzano), propasírovaných
- 100 g sýru pecorino, strouhaného
- sůl
1. Těstoviny uvařte al dente podle návodu na obalu. Mezitím si připravte omáčku.
2. Do studené pánve dejte olej, pálivou papričku (vcelku) a nakrájené guanciale. Na prudkém ohni krátce orestujte dokřupava. Poté přilijte víno a nechte ho odpařit. Guanciale vylovte děrovanou lžící, překryjte alobalem a nechte v teple.
3. Do pánve přidejte rajčata, špetku soli a vařte na středním ohni, dokud omáčka nezhoustne a neodpaří se přebytečná voda.
4. Z omáčky odstraňte papričku a přidejte guanciale.
5. Těstoviny sceďte, v míse k nim přisypte sýr a promíchejte. Nechte pár vteřin odpočinout, pak smíchejte s omáčkou a ihned podávejte.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.